Aros Marshalls öppnar lunchmusiken på Växhuset den 6 oktober. Foto: Lars Lundkvist
Aros Marshalls öppnar lunchmusiken på Växhuset den 6 oktober. Foto: Lars Lundkvist

”Musiken har betytt ännu mer”

Den populära lunchmusiken på Växhuset gör efterlängtad comeback den 6 oktober. På scenen står Aros Marshalls. För Västeråsbandets sångerska Moa Olivensjö är det en återgång till det mer normala livet på mer än ett sätt. Hon har nyligen avslutat en tre månader lång cellgiftsbehandling. – Musiken har betytt ännu mer under den här tiden, säger den 28-åriga sångerskan.

Publicerad

Moa Olivensjö fick sin cancerdiagnos – lymfom – i maj i år.

– Jag hade haft rethosta i flera veckor och svullnat upp vid halsen och i ansiktet. Jag tänkte först att det kunde vara något allergiskt eller att jag hade brist på något.

Uppföljande blodprover togs och en cellförändring upptäcktes efter röntgen.

Hur var det att få det beskedet?

– En chock naturligtvis, man tror ju inte att det kan vara något sådant allvarligt. Speciellt inte när man så pass ung. Men jag fick världens bästa bemötande av vården, så fort de insåg att något var fel så gick allting så snabbt. Redan dagen efter att de hade sett cellförändringar tog dom kontakt och jag fick komma in och göra ett vävnadsprov. När det svaret kom påbörjade jag min första behandling bara två dagar senare.

I början av augusti gjorde hon den sista av sina sex cellgiftsbehandlingar efter tre månader.

Hur mår du idag?

– Jag känner mig pigg. Jag hade målat upp det värsta, att jag inte skulle orka göra något. Men jag har mått förvånansvärt bra, över förväntan.

Inte heller det faktum att hon förlorade håret under den hårda kuren hon fick påverkade i någon större utsträckning.

– Nej, det var inte så jobbigt som jag trodde. Om man sätter det i perspektiv till vilken effektiv behandling det är så är det ju en ganska liten sak.

Hur har tankarna gått under den här tiden?

– Det har varit full fokus på att ”nu gör vi det här, klarar det här”. Jag har haft ett sånt fantastiskt stöd av vänner och familj, det har betytt mycket.

Moa Olivensjö berättar att de allra flesta blir friska från den typ av cancer hon har och kan gå tillbaka till normala liv.

– Prognosen ser bra ut, det gör den. Men man kan så klart aldrig vara helt säker.

I fredags togs ännu ett steg då hon var till Uppsala för en uppföljande röntgen för att se om det finns något kvar i kroppen.

– Jag hoppas på goda nyheter såklart.

Musiken har spelat en viktig roll under sjukdomsperioden.

– Den har betytt ännu mer, att kunna komma iväg göra något annat. Man blir ju glad av att hålla på med musik

Efter en lång period utan spelningar har hennes band Aros Marshalls nu haft några spelningar.

– Den första hade vi i augusti ute på fiket i Gäddeholm.

Efter det blev det en betydligt större scen, nya Folkparken vid Mälaren.

– Vi var förband till Magnus Carlsson och arrangören var så nöjd att vi fick komma tillbaka till seglingshelgen också för två pass. Det är jättekul att vara igång igen.

Som om det inte räckte med Moas sjukdom står Aros Marshalls på Växhusets scen för att återöppna lunchmusiken den 6 oktober med en stukad gitarrist.

– Lasse (Henriksson) har skadat två fingrar, på ”fel” hand dessutom. Vi hoppas att vi har haft vårt elände nu. Aros Marshalls är åter på banan, säger Moa Olivensjö.

Ser framåt. Aros Marshalls sångerska Moa Olivensjö ser framtiden an med tillförsikt. ”Prognosen ser bra ut”, säger hon om sin cancer. Foto: Privat
Ser framåt. Aros Marshalls sångerska Moa Olivensjö ser framtiden an med tillförsikt. ”Prognosen ser bra ut”, säger hon om sin cancer. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS