Miljonsatsning ska öka återbruk av byggprodukter

Västerås Stad har fått en miljon kronor för ett projekt där syftet är att öka mängden byggprodukter som återbrukas från gamla till nya byggnader.

Publicerad

I veckan skrev Västerås Stad i ett pressmeddelande att man har fått en miljon kronor för att öka återanvändning vid byggen.

Det gäller bland annat Emausskolan som just nu håller på att byggas om och till. Projektet handlar om att se vilka typer av material som är möjliga att återbruka och därefter säkerställa kvaliteten. Till exempel att en dörr uppfyller krav på tillgänglighet, funktion och utseende, skriver Västerås Stad i pressmeddelandet.

I nuläget är det ofta dyrare att återbruka material än att köpa nytt vid ny- och ombyggnationer. Därför ska man utveckla ett kvalitetssystem med olika kriterier och prövningsmetodik samt struktur för märkning av kvalitet.

– Tanken är att allt ska samlas i en app eller annat digitalt verktyg som lätt går att använda för alla delar i en byggprocess.

Projektet går under namnet Bygg med bättre begagnat – ett kvalitetsprojekt och håller på till 31 december 2024.

Västerås är en av flera aktörer som ingår i projektet och har fått en miljon kronor för detta. Förutom Västerås deltar det statliga forskningsinstitutet RISE, Nynäshamnsbostäder, Akademiska hus, Tyréns, Krook & Tjäder, Ragn-Sells, Higate (Palats), Loopfront, Stena Fastigheter och IVL.

Projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Powered by Labrador CMS