SB Sportfiske brinner lite extra för landfiske. Detta är en genrebild.
SB Sportfiske brinner lite extra för landfiske. Detta är en genrebild.

Lyckat drag med sportfiskebutik

Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.

Publicerad

I april 2021 slog SB Sportfiske upp portarna till butiken på Hallsta Gårdsgata 12 i Västerås, och på ett år har sortimentet och verksamheten i stort haft en rejäl utvecklingskurva.

– Det har rullat på, till en början hade vi ett bord med cirka 50 jiggar, nu har vi åtta bord med sammanlagt 480 jiggar, säger Sedat Basol som driver butiken tillsammans med sin bror Semih.

Hur kommer det sig att ni öppnade butiken?

– Jag har alltid varit intresserad av fiske men det har gått i perioder. Sedan två år tillbaka har intresset varit extra stort.

Ett stort intresse och en lång bilresa var startskottet för SB Sportfiske.

– Under en resa ner till farmor och farfar på Västkusten började jag och min bror spåna idéer, och man hinner prata ganska mycket på vägen ner. Då kom vi på idén att starta en fiskebutik i den västra delen av staden, berättar Sedat och fortsätter:

– Då fanns de flesta fiskebutiker i den östra delen av Västerås, vilket blir omständigt för oss som bor i den västra delen. Nästan alla fiskevatten nås från den västra delen, så då var man tvungen att först åka åt fel håll och sen åka tillbaka. Då försvann det 30-40 minuter av fisketiden, vilket kan vara skillnaden mellan en vanlig fisketur och personbästa för oss fiskare.

Butiken öppnade halvvägs in i pandemin, men ett gott samarbete med svenska leverantörer förenklade mycket för bröderna.

– Pandemin påverkade våra leveranser ganska mycket, men som tur är var det många svenska leverantörer som backade upp oss vilket vi är tacksamma för.

Hur känns det att ha startat upp en egen butik?

– Det känns skönt. Vi har fått mycket positiv feedback från kunderna när det gäller både service, sortiment och kvalitet. Goda kundrelationer är viktigt och vi lär av varandra hela tiden. När vi öppnade kunde jag mycket grundläggande saker om sommarfiske, men nu har jag träffat kunder som har fiskat i 30-40 år som har lärt mig jättemycket. Jag har själv pluggat mycket inom ämnet och läst kurser, men mycket av min kunskap är tack vare kunderna.

SB Sportfiske är specialiserad på abborrfiske och finessfiske.

– När jag var yngre och besökte fiskebutiker var det nästan som att vissa var lite skeptiska till landfiske och satsade mest på båtfiske.Det behövdes en butik för streetfishing för vi har en massa platser i länet som lämpar sig jättebra för landfiske.

Sedat vurmar utöver landfiske lite extra för ungdomar, och vill uppmuntra fler ungdomar till att fiska.

– Jag minns själv när jag var ung att jag inte riktigt hade ekonomin för att köpa saker, därför satsar vi med rabatterade priser till ungdomar. Det är bättre att de fiskar än att de hänger ute på torget.

Hur trivs ni på Erikslund?

– Vi trivs bra här, vi ligger lite undangömda men för den som är intresserad av fiske är det inte svårt att hitta oss. Så vi ligger mitt i smeten men ändå lite undangömt.

Sedats bästa fisketips:

Anpassa ditt fiske efter säsongen – Det går att fiska under hela året, man måste bara veta hur

Ha ett gott humör – annars blir det bara en jobbig och tråkig upplevelse

Powered by Labrador CMS