Initiativtagare. Staffan Braw är initiativtagare till Företagsvolontärerna och Lokala Hjälpen. Foto: Mia Björsksträm AIM Produktion
Initiativtagare. Staffan Braw är initiativtagare till Företagsvolontärerna och Lokala Hjälpen. Foto: Mia Björsksträm AIM Produktion

Lokala Hjälpens julinsamling har startat: "Bidrar till att skapa en positiv spiral"

Nu har Lokala Hjälpen startat årets julinsamling. Förra året samlade västeråsarna in 355 000 kronor. En summa som man nu vill slå. – Genom att bidra till den här insamlingen så bidrar man också till att förbättra Västerås. Vi skapar trygghet, vilket gör att det blir bättre att jobba och leva i Västerås – och därmed blir det också bättre att driva företag i Västerås. Man är helt enkelt med och bidrar till att skapa en positiv spiral.

Publicerad

Det betyder att man kanske inte kan åka med på alla aktiviteter med skolan eller att man inte har tillräckligt med mat hemma

Enligt Lokala Hjälpen finns det idag fler än 4 000 barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer bara i Västerås.

– Det betyder att man kanske inte kan åka med på alla aktiviteter med skolan eller att man inte har tillräckligt med mat hemma så att det bara är när man är i skolan som man kan äta sig mätt.

Nu kan både företag och privatpersoner vara med och hjälpa de utsatta barnen, deras familjer samt ensamma äldre att få en fin julupplevelse, säger Staffan Braw från Lokala Hjälpen.

– Det ofta flera nationella och internationella aktörer som gör stora insatser. Men behovet finns även lokalt. I den här insamlingen jobbar vi ihop med Svenska kyrkan, Pingst SOS, Röda Korset, Västerås stadsmission och andra aktörer som har kontakt med barnfamiljer och hushåll som ingår i gruppen som kallas för ekonomiskt utsatta familjer. Det innebär att de inte har pengar till det mest nödvändiga.

Redan förra året, när Lokala Hjälpen var alldeles nystartad, arrangerade organisationen sin första julinsamling. Då fick man in 355 000 från företag och privatpersoner i Västerås. Nu hoppas Lokala Hjälpen att den summan ska slås.

Insamlingen sker i huvudsak genom att man kan gå in på lokalahjälpen.se där man kan köpa de olika gåvorna.

– Där kan köpa matkassar, presentkort till barn och matlådor till hemlösa. Nytt för i år är att man även kan köpa julgåvor till äldre personer som är ensamma. Många av dom har blivit väldigt drabbade under pandemin. I det fallet har vi kontakt med fyra privata hemtjänstföretag som hjälper till att dela ut gåvorna.

– Tidigare har man samlat in julklappar och delat ut, men på det här sättet får barnen välja vad de själva vill ha. En annan fördel med presentkorten är att pengarna går tillbaka till den lokala handeln.

Förutom privatpersoner vänder sig Lokala Hjälpen via Företagsvolontörerna till näringslivet för att få draghjälp med insamlingen.

Redan nu har ett stort antal företag startat egna insamlingar kopplade till julinsamlingen.

– Om det finns fler företag som vill ställa upp och bidra går det fortfarande bra att höra av sig. Samtidigt väljer allt fler företag att ge gåvor till välgörande ändamål istället för julgåvor till sina kunder. Och då är vi ett bra lokalt alternativ, säger hälsar Staffan Braw.

Gått in med ansenlig summa till insamlingen

Under veckan fick Lokala Hjälpen en minst sagt bra start på årets insamling. Detta då Westinghouse Sverige bestämt sig för att även i år gå in med en ansenlig summa till insamling.

– Vår medverkan förra året blev mycket uppskattat av våra medarbetare. Och eftersom vi har möjligheten även i år, känns det som en självklarhet att vara med när syftet är att hjälpa utsatta medmänniskor i vårt närområde, säger Aziz Dag, vd Westinghouse Sverige.

Powered by Labrador CMS