
Första spadtaget för ny förskola på Skallberget – en ren barnlek
Nu har det första spadtaget till byggnationen av Skallbergets förskola tagits. Bland annat av tre barn från Bellmansgårdens förskola som satte sina spadar i marken.
Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i förskolenämnden, Jesper Brandberg (L) ordförande i fastighetsnämnden och Jesper Forsberg, vd för byggbolaget Nordikon, fick hjälp av förskolebarnen.
Jesper Brandberg berättade att det är brist på förskolor i många delar av Västerås.
– Förskolenämnden har varit på oss länge och efterfrågat att vi måste få fram flera förskolor. Vi har invigt en stor förskola på Brandthovda och det känns jättebra att komma igång med en till.
Brandberg menar att problemet är att hitta platser.
– Just det här projektet skulle från början även innehålla bostäder, men där har fastighetsnämnden bantat bort bostäderna. Det tror jag var ett klokt val eftersom det var många protester av de boende som inte ville få skogen som ligger här skövlad.
Det är störst platsbrist i östra Västerås.
– Det jag kan tillägga till alla familjer som undrar varför vi då bygger på Skallberget som är ganska centralt, är att vi inte har glömt bort dem utan att vi också är i de östra delarna och vi hoppas på att snart kunna ta ett spadtag även där.
– Det känns jätteroligt att vi nu kommit så här långt, sa Vicki Skure-Eriksson.

För tillfället får alla som söker en förskoleplats plats, men problemet är att det kan bli väldigt långt bort från där man bor.
– Utmaningen när vi bygger i tätorten är att hitta tillräcklig yta för utomhusmiljön. Boverkets riktlinjer är 40 kvadrat per barn och det är svårt i befintliga bostadsområden. Men vi jobbar på och har ett gott samarbete med fastighetsnämnden och en tydlig lokalplanering, men vi har stora behov i vissa bostadsområden.
Vicki Skure-Eriksson sa även att det är positivt med byggnaden i sig själv.
– Det är just den här utformningen med en träbyggnad med sedumtak där man väger in omgivande miljö som känns väldigt positivt – och att man bygger klimatsmart, det är väldigt spännande.
Jesper Forsberg från byggherren Nordikon berättade att man har beprövade produktionsmetoder när man bygger miljöbyggnadsprojekt.
– Vi har interna rutiner som nästan ställer högre krav på oss själva än vad beställarna har.
Huset byggs i block i vår blockverkstad i Kopparlunden som sedan placeras på en färdig platta, det här garanterar bygget vädertätt vilket är väldigt viktigt, speciellt då man bygger med höga miljökrav.
Förskolan som beräknas öppna om drygt ett och ett halvt år kommer att ha plats för 72 barn på fyra avdelningar.
