Grönt besöksmål. Gäddeholms trädgård har blivit ett populärt besöksmål under sommaren. Foto: Jonas Edberg
Grönt besöksmål. Gäddeholms trädgård har blivit ett populärt besöksmål under sommaren. Foto: Jonas Edberg

En grön oas i Gäddeholm

I Gäddeholm är det är aldrig långt till naturen. Och sedan ett år tillbaka har området fått ytterligare en grön oas. Detta när Gäddeholm trädgård slog upp portarna till växthuset intill det populära kaféet. – Jag tycker inte att det kan bli så mycket bättre besöksmål än så här, säger ägaren Helen Johansson.

Publicerad

Området Gäddeholm växer så det knakar. Det gör det även i Gäddeholm trädgård som för ett år sedan öppnade i den tidigare kohagen intill det populära kaféet.

– Vi öppnade under våren när vi fick låna mark från kaféet, berättar Helen Johansson, ägare av Gäddeholms trädgård.

Trädgårdsmästeriet har dock gamla anor på platsen. Här ligger nämligen Gäddeholms gamla trädgårdmästarbostad.

I den vackra lummiga miljön har Helen nu byggt upp ett stort växthus och på den tillhörande gårdsplanen finnas massor av vackra blommor och växter.

Noga utvalt. Gäddeholms trädgård har ett noga utvalt sortiment av växter och blommor och mycket av det som säljs är närodlat.
Noga utvalt. Gäddeholms trädgård har ett noga utvalt sortiment av växter och blommor och mycket av det som säljs är närodlat.

Helen Johansson driver sedan tidigare Västerås trädgårdsservice. Företagets slogan är ”Från idé till färdig trädgård” och tack vare växthuset är nu konceptet komplett.

– Min tanke är att man ska kunna få hjälp med att rita, plantera och sköta om sin trädgård – och då gärna med växter från Gäddeholm.

Utbudet i växthuset är noga utvalt. Här finns inte allt – men växterna och blommorna som finns ska vara av bra kvalitet – och är dessutom ofta närodlade.

– Jag försöker ha lite udda växter och har valt sortiment efter vad jag tror att mina kunder vill ha. Däremot har jag inte ekonomiska resurser att ha alla växter i stort antal, så om man vill ha stora mängder av en växt så får man göra en beställning från oss, berättar Helen Johansson.

Helen tipsar: Odla under hösten

1. Odla blåbär. ”Det är en underskattad växt. Jag tycker att det är en underbar buske, så välj den istället för en prydnadsbuske. Det är dessutom gott att ha egna blåbär till yoghurten”.

2. Odla under hösten. ”Nästa vecka är det den stora planteringsveckan. Då kan man komma med sin kruka till oss och få hälp med planteringen. Bland annat pioner är något som man ska planetera så här års.”

3. Plantera lökar. ”Det är nu man ska sätta lökar om man till exempel vill ha tulpaner i rabatten i vår”.

Powered by Labrador CMS