Emelie Strandh, stf kontorschef på Handelsbanken Västerås city. Foto: Helena Andersson
Emelie Strandh, stf kontorschef på Handelsbanken Västerås city. Foto: Helena Andersson

Banken tipsar: Så hanterar du bolånen under coronan

Har din ekonomiska situation förändrats i och med coronaviruset, eller står du i startgroparna för att köpa eller sälja din bostad?

Publicerad

Här berättar Emelie Strandh, stf kontorschef på Handelsbanken Västerås city om sina tankar nu i coronatider om att pausa amorteringen, och hur det ser ut på bostadsmarknaden.

Sen en tid finns möjlighet att pausa amorteringen på sitt bolån fram till och med 31 augusti 2021. Från början kunde man bara få amorteringsfrihet om man blev drabbad av coronapandemin till exempel genom inkomstbortfall.

– Men nu har det blivit mycket lättare och man behöver inte ange orsak på samma sätt, säger Emelie Strandh.

I början när coronan kom var det många som hörde av sig och ville slippa amortera, men nu är det betydligt lugnare.

– I praktiken behövs nu inga speciella skäl för att man ska bli befriad från att amortera. Den som vill sluta, ska få göra det säger Emelie Strandh.

Men det bästa är alltid att fortsätta amortera om man kan.

– Vi rekommenderar alltid att man amorterar när de ekonomiska förutsättningarna finns. I normalfallet så lånar vi heller inte ut pengar annars. Men har man i nuläget fått sämre förutsättningar så är det jättebra att man kan utnyttja den här möjligheten.

Man kan välja att amortera mindre eller ingenting.

– Om man väljer att avvakta med amorteringen, även om man inte drabbats av corona, så tycker jag att det är väldigt viktigt att man till exempel lägger pengarna på renovering eller bygger upp en buffert, att man inte bara spenderar dem.

Så det allmänna rådet Emelie Strandh kan ge är att fortsätta amortera.

– Det lönar sig i de flesta fall inte att låta bli. Har man en hög belåningsgrad är det jätteviktigt att amortera. Om man till exempel funderar på att sälja bostaden så är det bra om belåningsgraden inte är för hög.

På Handelsbanken märker de att bostadsmarknaden är väldigt het.
–Det finns för lite objekt ute jämfört med hur många som vill köpa. En liten spekulation kan vara att det beror på att många jobbar hemifrån och det är lätt att komma på att man vill ha ett annat boende samtidigt som de som har bostad kanske tänker att de i alla fall vet vad de har.

Trenden är att priserna går upp. Men frågan är om de fortsätter att gå upp eller om ökningen avstannar nu.

– Jag skulle säga att om man vill byta boende så ska man göra det. Har man dessutom redan ett boende så är man ju inne på samma marknad när man både köper och säljer.

Men viktig är förstås att tänka på hur läget ser ut med framtida inkomster.

– Känner jag mig hyfsat säker på att jag har en inkomst är det bara att köra på, tror jag däremot att jag ligger lite på gränsen är det förstås bäst att avvakta.

Powered by Labrador CMS