Det vill de politiska partierna i Västerås: Tryggheten i Västerås

Valet närmar sig och det börjar bli hög tid att bestämma sig om vad man ska rösta på. Västerås Tidning har därför valt ut fem viktiga frågor i Västerås och låtit de lokala politikerna svara på vad deras parti vill göra inom det berörda området. Dagens ämne är: Tryggheten i Västerås.

Publicerad

Vänsterpartiet

När samhällets orättvisor och klassklyftor ökar skapas en grogrund för kriminalitet. Det gör den i hela samhället, men särskilt i de fattigaste områdena. De av oss som bor i dessa områden är särskilt utsatta för våld och det finns en uppgivenhet över att samhället har övergivit området. I stället för framtidsdrömmar om utbildning och bra jobb känner många en desperation inför en hopplös framtid.

Föräldrar ska inte behöva oroa sig över skjutvapenvåld och drömma mardrömmar om att deras barn ska drabbas. Som kommun behöver vi jobba aktivt med drogfrågan men också med kriminalitetens djupare orsaker: klassamhället, segregationen, trångboddheten och bristen på framtidstro.

Socialdemokraterna

I Västerås ska människor känna trygghet. Vi kommer satsa på både brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet. Men det ska också finnas trygghet i hemmet och på arbetet. Det ska vara tryggt i alla bostadsområden och det ska finnas gott om platser att mötas på. Det är vår bestämda åsikt att Västerås inte ska ha några utsatta områden.

Via Trygghetsrådet, som består av företrädare från kommunen och polisen, ska vi öka det brottsbekämpande arbetet mot gängbrottslighet. Kommunen ska stärka samverkan med andra myndigheter för att motverka välfärdsbrott. Civilsamhället tillsammans med kommunen har en nyckelroll i att skapa nya och hållbara aktiviteter för att därigenom bland annat minska nyrekryteringen till kriminella nätverk.

Miljöpartiet

Den viktigaste åtgärden för utökad trygghet i Västerås är den åtgärd som innebär att unga västeråsare inte hamnar snett till att börja med.

De allra flesta unga människor som hamnar i gängens klor kan uppvisa två gemensamma saker; problematisk skolfrånvaro från mellanstadieåldern och framåt och avsaknad av uppbyggliga vuxenrelationer. Utöver skolan vill vi satsa kraftigt på civilsamhället, inte minst eftersom vi vet det är i föreningar som många unga människor på glid kan hitta en trygg plats.

MP ser med bestörtning på den organiserade brottslighet som finns i Västerås. Polisen och ska naturligtvis ha resurser för att kunna slå stenhårt mot den kriminella infrastrukturen och de aktörer som i dag skor sig på andras rädsla och olycka.

Centerpartiet

Vi vill bygga in trygghet i samhällsplaneringen från början. Hur man bygger har betydelse. Byggnation som innebär att t ex skolgårdar inte ligger öde minskar risken för skadegörelse och drogförsäljning. Att hålla efter buskar, sly och att det finns välskötta spontanidrottsplatser ökar också känslan av trygghet.

Droger göder den kriminella världen och slår sönder livet för alltför många. Vi måste fortsätta jobba förebyggande tillsammans med polis, fält, skolan, öppna förskolan, familjecentrum, bibliotek, fritidsklubb- och gårdar, kulturskolan och föreningslivet för att stoppa rekrytering till kriminalitet. Vi vill erbjuda feriejobb från årskurs 8 och utveckla Kulturbanken och Fritidsbanken för gratis utlåning av utrustning för kultur, idrott och friluftsliv.

Liberalerna

Liberalerna står i den politiska mitten och vill ha både fritidsgårdar, förebyggande insatser och tuffare åtgärder mot brott, men inte högerns övervakningssamhälle. Vi är för slopade straffrabatter och vill ha generellt hårdare straff, men inte långtgående inskränkningar för laglydiga medborgare i rätten till en privat sfär. Vi vill införa kommunala ordningsvakter, fortsätta trygghetsrådets arbete med polisen, stödja införandet av polisens lokala underrättelsetjänst, se mer fast polisnärvaro på Bäckby, utöka antalet fältarbetande socialsekreterare och öka resurserna till belysning och slybekämpning. Vi vill även återinföra nattstopp i stadstrafiken vid sista bussturen, så att bussen stannar när passageraren vill, oavsett om det är en hållplats där.

Moderaterna

För ett tryggt Västerås krävs både förebyggande och akuta åtgärder samt samarbete mellan familj, polis, civilsamhälle, skola, region, näringsliv – och alla invånare. Reformer krävs, både på statlig och lokal nivå för att Västerås ska bli tryggare.

• Införa fler ordningsvakter i hela kommunen.

• Sätta upp fler trygghetskameror och värmekameror.

• Anställa fler fältande socialsekreterare och utöka den sociala insatsgruppen

• Inrätta mer belysning i city och inför ”kaosbelysning”.

• Låta narkotikahundar genomsöka fritidsgårdar, förskolegårdar och skolor

• Återta Vasaparken.

• Utveckla särskild avhopparverksamhet för ungdomar i gängkriminalitet.

• Införa att polis och socialtjänst kontaktar vårdnadshavare inom 24-timmar när en ungdom misstänks för brott.

Kristdemokraterna

Västerås ska bli en trygg stad igen. Det handlar om såväl trygghet i det lilla som i det stora. Trygghet i det lilla är att det finns fungerande grannsamverkan, att samarbetet mellan skola, förskola och hemmet fungerar. Att barn och unga har en meningsfull fritid.

Trygghet handlar också om att få bort droganvändningen i Västerås. Droganvändning föder kriminalitet och leder till otrygghet. Här måste polisen och kommunen samverka. Skolor bör regelbundet sökas av med narkotikahundar

Kommunen måste se över och skapa trygga stråk där det är tryggt och snyggt. Där man har beskurit buskage och det finns belysning och trygghetskameror.

Vi behöver fler poliser som rör sig på gator och torg.

Trygghet handlar också om värderingar. Att ta tillbaka det Västerås som vi en gång hade. Där det är självklart att man kan uppföra sig och vet skillnad på mitt och ditt.

Sverigedemokraterna

Västerås ska bli tryggt igen. Gängkriminalitet, rån och parallella samhällen har blivit en del av vardagen i vår stad. Så har det inte alltid varit och så ska det inte behöva vara. Sverigedemokraterna vill bryta den utvecklingen, på riktigt! Vi vill genomföra åtgärder som skapar trygghet och ordning i hela kommunen. På några platser kan kameror behövas, på andra väktare eller narkotikahundar. Inget av våra bostadsområden ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

En betydande orsak till splittringen i samhället är den bristfälliga integrationspolitik som bedrivits under lång tid. Vi vill att kommunen arbetar med integrationsplikt för nyanlända och med återvandring för den som inte vill vara en del av vårt samhälle.

Powered by Labrador CMS