Redo för finalen. Bodil Malmberg, som gick ut scenskolan i Malmö 1991 och varit på Västmanlands Teater i över 20 år, ser fram emot premiären av ”Språng – I ett andetag växer jag” 24 september. ”Det känns spännande och väldigt roligt”, säger hon. Foto: Pressbild och Jonas Bergkvist

Nu tar Råbyelevernas berättelser plats på teaterscenen

Det började med ett förutsättningslöst besök hos två fjärdeklasser på Fredriksbergsskolan. Det slutar först nu fem år senare med föreställningen ”Språng – I ett andetag växer jag” på Västmanlands Teater – baserad på intervjuer och samtal med Råbyeleverna. – Den handlar om alla språng man tar på väg mot vuxenlivet, säger regissören Bodil Malmberg.

Publicerad

Jag älskar verkligen deras fantasi, det blir så direkt!

Det sjuder av liv på teatern denna måndagsförmiddag. Det är premiärvecka. På lördag intar den nya föreställningen ”Antikrists mirakler” efter Selma Lagerlöfs roman Stora scenen.
Veckan efter, på Lilla scenen, är det dags för en annan premiär av det lite ovanligare slaget.

Här kommer originalmanus inte från någon Nobelprisvinnare. Istället är det skolelever från Råby som ligger bakom allt som hörs och syns på scenen.

– Jag är alltid jättenoga med att poängtera att det är elevernas röster som ligger bakom allt som händer i föreställningen. Det är de som är mina manusförfattare, sedan har jag tolkat och bearbetat materialet, berättar regissören och idémakerskan Bodil Malmberg när vi slår oss ned i fikarummet på teatern.

Allt tog sin början redan 2017.

– Vi fick en förfrågan om vi från teatern ville komma ut och prata om vårt yrke med två fjärdeklasser på Fredriksbergsskolan. Jag hade med mig Jonna Ljunggren, som har varit med hela resan, och Andreas Kullberg. Jag tänkte först att ”jag är ingen dramapedagog” men sedan fick vi väldigt bra kontakt med en lärare och idén om att göra en föreställning av elevernas alla tankar och idéer började gro. De var ju bara tio år då så allt bara bubblade ur dem, de var så fantastiska och sprudlande så det fanns massor med material.

Det mynnade ut i en första föreställning – i en som Bodil Malmberg beskriver det tråkig konferenslokal – om resor.

– Alla de resor vi gör med fantasin och drömmen om resor. Vi pratade mycket om resor med eleverna. Det kunde handla om allt från en resa ut i rymden och träffa utomjordingar till att längta hem till sina hemländer.

Skolklasser och personer och föreningar som fanns runt Råby centrum bjöds in till föreställningen.

Det blev så lyckat att det blev en fortsättning två år senare med ”Den hemliga resan”.

– Då hade ju eleverna vuxit och gick i sexan och det handlade mer om en inre resa, om oro, prestation, själen, döden. Men samtidigt fortfarande mycket fantasi om superkrafter och superhjältar. Jag älskar verkligen deras fantasi, det blir så direkt!

Matilda Bördin, Fabiola Cruz Barrera och Jonna Ljunggren och är skådespelarna i ”Språng – I ett andetag växer jag”. Foto: Pressbild

Nu är det mer ”stängt”, det är inte de här bubblande tioåringarna längre, de har en integritet och det är inte lika lätt att nå dom.

Föreställningen hade då växt och hölls i gymnastikhallar.

– Den blev större och vi turnerade med den i länet på andra skolor.

Nu, ytterligare tre år senare, är det dags för finalen av det som kom att bli en trilogi – denna gång har föreställningen flyttat i finsalongerna och spelas på Lilla scenen på teatern.

– Jag bara ville göra en till föreställning och Niklas (Hjulström, teaterchefen) var med på det.

Nu går eleverna på högstadiet och spridda över flera skolor och klasser.

– Det har varit det stora problemet att de inte haft en lärare som styrt upp och att de inte varit samlade. Vi har träffat eleverna enskilt på deras fritid.

Vad har mer förändrats på de här åren?

– Nu är det mer ”stängt”, det är inte de här bubblande tioåringarna längre, de har en integritet och det är inte lika lätt att nå dom. Men det är deras fulla rätt i den åldern, det finns en kvalitet i det också – den tysta tonåringen. De är så otroligt medvetna om sin omvärld men har också en barnslighet kvar. Det är det där gränslandet mot vuxenvärlden.

Det är just det ”Språng – I ett andetag växer jag” handlar om – alla språng man tar på väg mot vuxenlivet.

– Nu är det mycket framtid – vad ska man bli, vilket program ska man välja till gymnasiet. Men drömmarna finns fortfarande kvar.

Likt de två tidigare föreställningarna kommer även denna att spelas för skolklasser, men nu finns även fyra offentliga datum inplanerade med start lördag 24 september klockan 15.00 och därefter ytterligare tre i slutet av oktober.

Bodil Malmberg. Foto: Jonas Bergkvist

Då spelas föreställningen

Var: Västmanlands Teater, Lilla scen

Vad: ”Språng – I ett andetag växer jag”

När: 24 september 15.00, 27 oktober 18.00, 28 oktober 18.00, 29 oktober 15.00

Biljetter: www.vastmanlandsteater.se

Powered by Labrador CMS