Startskottet ljuder utomhus. Den 6 februari inleds dansföreställningen ”Vástádus eana/The answer is land” vid restaurang Varda på Hantverkargatan för att sedan med publiken förflytta sig till konserthuset.

Unik dansföreställning inleds utomhus i Västerås city: ”Lite rufs i vardagen”

Här är dansföreställningen som tar ut svängarna. Hela vägen ut i centrala delarna av Västerås. ”Det blir jättehäftigt”, säger Malena Engström, producent på Västmanlandsmusiken.

Publicerad

Konserthusets stora sal expanderar markant den 6 februari. När den norsk-samiska dansföreställningen ”Vástádus eana/The answer is land” kommer till stan inleds allt – utomhus.

– Det är förmodligen första gången i världshistorien det sker i Västerås. Det är lite coolt att gå ifrån de invanda idéerna och att det dyker upp där man minst väntar sig, säger en spänd producent Malena Engström.

– Jag längtar jättemycket! I det samhälle vi lever i, en värld smockad med allt informationsflöde och stress så blir det här – får jag för mig – en stopper, något annat. Lite rufs i vardagen helt enkelt.

Malena Engström, producent på Västmanlandsmusiken.

Startskottet och samlingsplats för publiken och ensemblen sker vid korsningen Vasagatan/Hantverkargatan utanför restaurang Varda. På utsatt klockslag 18.55.

Där inleds en manifestation, ritual, fylld med musik och rörelse.

– De som sett den säger att det är helt magiskt. Att de blivit uppfyllda.

Sedan drar sig hela sällskapet gemensamt nedåt längs Vasagatan och till entrén till konserthuset.

– Det sker också på ett speciellt sätt … som jag inte tänker avslöja. Det är en överraskning, säger Malena Engström.

Det är koreografen Elle Sofe Sara som – tillsammans med de sju kvinnliga artisterna som alla är erfarna dansare och jojkare – ligger bakom ”Vástádus eana/The answer is land”. Hon levererar en påtagligt vacker manifestation med flerstämmig jojk och en rytmisk fysikalitet, står det i presstexten som finns om föreställningen. Publiken möter ett verk som manar till kamp och andas förtvivlan.

Ur föreställningen med det norsk-samiska kompaniet.

Världskompositör

Jojken, den samiska folkmusiken, är huvudelement i föreställningen.

Där dyker det upp en världskompositör. Jojken är skriven speciellt för detta verk av professorn i jojk, Frode Fjellheim, som också skrev intromusiken till filmen Frost.

Efter föreställningen blir det eftersnack i foajén med co-koreografen samt en pop-up-utställning vigd för kvällen om nationella minoriteter i Sverige.

– Det blir möjligt tack vare ett gott samarbete med Västmanlands läns museum, Mälardalens universitet och Forum för levande historia.

Ett annat udda inslag under kvällen är att biljetterna lämnas först vid utgång.

– Så om man får nys om det här sent på så kan man bara haka på och sedan köpa biljetter online innan man lämnar salongen, upplyser Malena Engström

Powered by Labrador CMS