Här är de fem finalisterna i Ung & Lovande.

Sveriges största tävling i kammarmusik avgörs i Västerås i helgen: ”Unga stjärnor”

Nu ska Sveriges största tävling i kammarmusik avgöras igen. Spelplatsen för Ung & Lovande är densamma som den varit sedan 1996. ”Vi är väldigt glada över att den här kammarmusiktävlingen kan hållas här i Västerås vartannat år”, säger Jan Smedjegård, ordförande i Västerås Kammarmusikförening.

Publicerad

En kvintett, en kvartett, två trios och en duo. Sammanlagt sjutton musikstuderande på masternivå, från sex olika musikhögskolor, är utvalda att delta i finalen av Ung & Lovande 2023. Varje tävlingsbidrag har cirka 50 minuter för framförandet. Segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné.

Kammarmusikbiennalen, som är den sjuttonde i ordningen, arrangeras för första gången inför publik i Västerås konserthus stora sal.

– Vi hoppas självklart att publiken hittar till Västerås konserthus för att få uppleva kammarmusikens unga stjärnor live. Det är fri entré till samtliga fem konserter, säger Jan Smedjegård.

Ung & Lovande är uppdelad på två dagar med avslutning på söndagen då Västmanlands landshövding Johan Sterte delar ut priset till den vinnande ensemblen.

I juryn ingår Bernt Lysell, violinist och en av Sveriges mest framstående kammarmusiker, Boel Adler, Kammarmusikförbundet, sångerska och välkänd röst i P2, Christian Sundewall, producent Musik i Syd, Christofer Ekströmer, producent Västmanlandsmusiken samt en samlad röst från landets kammarmusikföreningar.

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992. Några av de musiker och ensembler som medverkat genom åren är Martin Fröst, Malena Ernman, Kungsbacka Piano Trio, Dahlkvistkvartetten och Weberkvartetten.

2021 års vinnare av Ung & Lovande var Duo Julia & Theo från Musikhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Priset var den bejublade vinnarturné som duon under hösten 2022 genomförde på 29 platser runt om i Sverige.

Ung & Lovande 2023 arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, i samarbete med Västerås Kammarmusikförening.

Det är fri entré under de två dagarna i Västerås konserthus 6–7 maj, fribiljetten bokas via konserthusets hemsida.

Powered by Labrador CMS