Premiär i Västerås. Etablerade skådespelaren Marie Robertson gör debut på Västmanlands Teater när ”En folkefiende” har premiär på lördag. Hon lockades hit av regissören och teaterchefen Niklas Hjulström. ”Jag har hoppats länge på att vi ska få göra något mer tillsammans”, säger hon.
Premiär i Västerås. Etablerade skådespelaren Marie Robertson gör debut på Västmanlands Teater när ”En folkefiende” har premiär på lördag. Hon lockades hit av regissören och teaterchefen Niklas Hjulström. ”Jag har hoppats länge på att vi ska få göra något mer tillsammans”, säger hon.

Marie Robertson hyllar Hjulström – och teatern: ”Den är fantastisk”

En klassiker i modern tappning. Med en erfaren skådespelare som gör debut i Västerås. ”Ni har en fantastiskt fin teater här”, säger Marie Robertson i en stor intervju med Västerås Tidning inför premiären av Västmanlands Teaters nya storsatsning ”En folkefiende”.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu på lördag den 4 februari går ridån upp för Henrik Ibsens 140 år gamla klassiker ”En folkefiende”.

Spelas från 4 februari på Västmanlands Teater

På lördag öppnas dörrarna till Västmanlands Teaters stjärnspäckade uppsättning av Henrik Ibsens klassiker ”En folkefiende”.

Regissör: Niklas Hjulström

Kompositör: Andreas Kullberg

Kostym- och maskdesign: Linda Goncalves

Scenograf: Julia Przedmojska

Ljusdesign: Max Mitle

Ensemble: Christopher Wollter, Marie Robertson, Cicilia Sedvall, Filip Johansson, Mattias Redbo, Jan Modin, Alexander de Sousa, Andreas Kullberg, Thomas Gunillasson

Längd: 2,5 timmar inkl. paus

Plats: Stora scen, Västmanlands Teater

Biljetter: tickster.com

Föreställningar i februari:

Fredag 4 februari, 18.00 (premiär)

Onsdag 8 februari, 18.00

Fredag 10 februari, 18.00

Lördag 11 februari, 15.00

Torsdag 16 februari, 18.00

Fredag 17 februari, 18.00

Lördag 18 februari, 15.00

Torsdag 23 februari, 18.00

Fredag 24 februari, 18.00

Lördag 25 februari, 18.00

Föreställningen spelas fram till 15 april.

Regissören tillika Västmanlands Teaters teaterchef Niklas Hjulström beskriver den som en modern thriller.

– Det finns en nerv och en puls i föreställningen som jag tror teaterbesökarna kommer att känna av. Det är i alla fall min känsla, säger Marie Robertson, en av skådespelarna i den stjärnspäckade ensemblen.

I ”En folkefiende” får publiken följa läkaren Tomas Stockmann (Christopher Wollter) och hans hustru Katrin (Marie Robertson) som just återvänt till sin gamla hemstad för att förverkliga drömmen om ett storslaget kurbad. Men Tomas upptäcker – och avslöjar – att vattnet de marknadsför som hälsosamt i själva verket är giftigt.

Vad händer då med den lilla staden som har badet som sin största inkomstkälla – vad är egentligen viktigast, sanningen eller egennyttan?

– Den åsikt eller känsla man har från början och tycker känns självklar kommer att ställas på sin spets och en kommer att ställa sig själv frågorna: Hur mycket är jag själv beredd att göra avkall på för sanningen och rättvisan? Hur mycket idealist är jag? Alla har vi en gräns och vi kanske tror att den är längre bort än vad den är, säger Marie Robertson när vi träffas uppe i Teaterbistron knappt två veckor före premiären.

Hur är känslan inför premiären?

– Vi börjar längta efter publik (skratt). Jag har ju jobbat ett tag med det här och börjar känna igen processerna. Repetitionerna är ju uppdelade i olika faser och nu är vi på den plats där frågorna alltid kommer: Vad har vi egentligen? Vad har vi gjort? Hinner vi? Det är ett pussel som läggs och det är så många bitar som faller på plats när man väl får provspela inför folk. Det är fortfarande väldigt roligt i alla fall efter alla veckor – och det känns ju bra.

Hon har en gedigen karriär bakom sig från såväl de stora teaterscenerna, bioduken som från kända svenska tv-produktioner som ”Rederiet”, ”Äkta människor”, ”Solsidan” och julkalendrar.

Men det blir första gången du står på en scen i Västerås?

– Det blir det faktiskt.

Vad tycker du om teatern här i Västerås?

– Jag tycker den är fantastisk. Det är en klassiskt fin teater, precis som man önskar att det ska vara. Det blir man alltid glad av.

En stor anledning till att Marie Robertson antog utmaningen till att medverka i ”En folkefiende” kan tillskrivas teaterchefen och regissören Niklas Hjulström.

Han har hittat och plockat fram specifika saker hos varje skådis som gör var och en exakt rätt för den rollen

– Vi gjorde Djungelboken ihop på Stadsteatern i Stockholm 2014. Jag har hoppats länge på att vi ska få göra något mer tillsammans. Så när han frågade mig nu för ett år sedan ungefär så var det lätt!

Hon hyllar Hjulström som regissör:

– Han har lyckats skapa en fint mejslad bukett, gud vad alla är så rätt för sina roller. Han har hittat och plockat fram specifika saker hos varje skådis som gör var och en exakt rätt för den rollen.

Vart placerar du in ”En folkefiende” i din karriär?

– Det blir min första Ibsen. Jag har gjort lite Shakespeare och Tjechov tidigare, men aldrig spelat Ibsen. Herregud, nu var det dags!

Har du någon drömroll annars?

– Nej, det kan jag inte riktigt säga att jag har. Jag tänker mycket mer i drömsammanhang … med folk. Det är ett jobb som ska göras, då måste jag jobba med kreativa, roliga och smarta människor. Det är det som gör grejen. Det här är ett bra gäng och med en bra regissör.

”En Folkefiende” spelas fram till den 15 april på Västmanlands Teater

Ur föreställningen. Marie Robertson och Christopher Wollter.
Ur föreställningen. Marie Robertson och Christopher Wollter.
Powered by Labrador CMS