Tobias Törnell är en mångsysslare som förutom att måla och jobba som fakir även spelar i sitt eget band Nigredo, skulpterar och spelar barnteater. Här ses han bredvid ”bipolärt självporträtt”.

Mångsysslaren Tobias Törnell en av tre konstnärer som ställer ut på Global Living

På torsdag den 1 februari är det återigen dags för vernissage i Global Livings salonger. En av de tre utställarna är fakiren, artisten och mångsysslaren Tobias Törnell som i sin bipolära sjukdom använder målandet som terapi.

Publicerad

Västerås Tidning tog några ord med Tobias Törnell som säger att han nog är lite kär i Västerås.

– Jag har jobbat väldigt mycket med Tomas ”Zorro” Wistrand, vi turnerade i hela Västmanland på 90-talet. Jag tror nog att jag borde ha flyttat till Västerås när jag var yngre och jag spenderar fortfarande en hel del tid i staden eftersom jag har många vänner i Västerås.

Tobias Törnell är född och uppvuxen i artistvärlden då hans mamma är sångerskan och låtskrivaren Monica Törnell, känd bland annat från Melodifestivalen.

– Jag är jättestolt över henne och hon har verkligen inspirerat mig.

Han berättar att han växte upp på turnébussar och var med och bar gitarrer och förstärkare.

– När jag var liten hade jag även underbara barnvakter. Under kärnkraftsgalan när jag var 6–7 år så var Margaretha Krook min barnvakt och även Kapten Zoom, Anders Linder. Jag har även träffat jättehäftiga karaktärer genom åren som operasångerskan Birgit Nilsson, som jag fick fota och Cornelis Vreeswijk som fanns med jämt.

Förutom att visa upp sina målningar kommer Tobias under vernissagen uppträda som fakir.

– Jag kommer att spruta eld vid dörren när gästerna kommer. Och senare fram emot aftonen så blir det lite nålar, krossat glas och hugga en melon på en killes mage, säger han.

Målningarna som ställs ut är råa bilder gjorda av kladdkritor av olja och idén kommer från när han gick i skolan och klottrade i matteböckerna.

– Det är skolklotter som jag har utvecklat och tagit till en konstform.

Vernissagen den 1 februari startar klockan 16.00.

Powered by Labrador CMS