Jenny Asplund, Västerås Tidnings dryckesexpert.
Jenny Asplund, Västerås Tidnings vinexpert.

Viner från riktiga power women

Västerås Tidnings vinexpert Jenny Asplund lyfter lagom till Internationella kvinnodagen alla fantastiska och ödmjuka power women med näsa för fenomenala viner världen över.

Publicerad

I dag den 8 mars är det Internationella kvinnodagen, en dag som hyllar alla kontinenters flickor och kvinnor.

Sedan 1978 är denna dag tillägnad att fokusera på kampen för kvinnors lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Och att kvinnor kan är väl inte en nyhet utan snarare en ren underdrift vilket vi ser bevis på över allt, inte minst i vinvärlden.

Tidigare har vinbranschen varit väldigt mansdominerad och kvinnorna har i mångt och mycket arbetat i det dolda. På senare tid har det tack och lov blivit mer jämställt ute i vingårdarna och i vineriet och även om det fortfarande är en relativt lång väg kvar att vandra så kan vi ändå glädjas över att det går framåt.

Runt om i världen vimlar det av fantastiska och ödmjuka power women med näsa för fenomenala viner och deras hårda arbete och framgångar förtjänas att hyllas varje dag året om. Och varför inte fira onsdagen med god mat och gott vin?

Här kommer ett axplock av viner från kvinnliga ”vinkonstnärer” som alla finns på hyllan i Västerås.

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin, 2021 – Istine Chianti Classico, 2020 – Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne – Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris, 2022

Fyra smakfulla tips från kvinnliga ”vinkonstnärer”

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin, 2021

På familjeägda och välkända Joseph Drouhin i Bourgogne är Véronique Drouhin chefsvinmakare. Hennes mål och vilja är att hennes viner tydligt uttrycker Bourgognes ”terroir”(ursprung) med alla dess nyanser. Och som hon gör det. Här har hon skapat ett ljuvligt vin med inslag av mogna gula äpplen, färsk ananas och varm citrusfrukt tillsammans med en uppfriskande syra som piggar upp. Fantastique! Ursprung: Frankrike – Artikelnr: 5500 – Pris: 159 kr

Istine Chianti Classico, 2020

Angela Fonti huserar i Toscana och gör viner i toppklass. Hon är en frisk fläkt och har av den eminenta vintidningen Decanter kallats ”the young gun” of Chianti Classico vilket är en stark hyllning. Hennes Istine är en flytande fröjd där kombinationen mellan stora mörka körsbär, vinbär, hallon och lila plommon passar som hand i handske med inslagen av färska örter, röd apelsin och ett stråk av mocka. Bellisimo!

Ursprung: Italien Artikelnr: 2309 Pris: 169 kr

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Clotilde Davenne är en av Chablis mest lysande stjärnor på vinmakarhimlen. Hon producerar eleganta och högkvalitativa viner som sticker ut med deras friskhet och fräschör. Dessa bubblor är gjorda på samma sätt som champagne och uppvisar frestande smak av Granny Smith-äpplen, gröna päron, smörkex och len nougat. Det perfekta bubblet att fira med närsomhelst och varsomhelst men inte med vemsomhelst. Fantastique!

Ursprung: Frankrike – Artikelnr: 7725 – Pris: 155 kr

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris, 2022

Helen Morrison är den forna toppstudenten inom oenologi som idag arbetar för en av världens mest prisbelönta vinproducenter. Hon sätter stort fokus på hållbarhet och miljö. Det här är en välproducerad pava med vin fullproppat med en fruktbonanza av smaker där mango, melon, persika och gröna äpplen utgör en härlig kvartett som kompletterar varandra till fullo. Utöver detta en härlig bris av honung och en somrig blommighet. Awesome!

Ursprung: Nya Zeeland – Artikelnr: 96057 – Pris: 148 kr

Powered by Labrador CMS