Kung i baren. Johannes Kinch är en av Sveriges absolut bästa bartenders.

Vann SM-guld i drinkar – nu gästspelar han på Smakfullt

Den 22 april kommer en av Sveriges absolut bästa bartenders, 10-faldige SM-vinnaren Johannes Kinch, att göra ett gästspel under Smakfullt-mässan i Västerås. Men redan nu delar han sina bästa tips för hemmabartendern med Västerås Tidning.

Publicerad

Johannes Kinch har ett gediget cv, utöver att driva Drinksmart som är ett nytt koncept för den som vill lära sig mer om olika spritsorter och kunna bemästra konsten att göra både drinkar och coktails, är han även barchef på Tweed, 10-faldig SM-vinnare och tidigare huvudlärare på europeiska bartenderskolan.

När Smakfullt-mässan arrangeras för första gången den 21-22 april deltar Johannes Kinch och Drinksmart under lördagen.

– Det känns jättekul, spännande med en helt ny mässa och det ska bli intressant att se vad Västerås har att erbjuda. Vi kommer att ha en monter med lite olika drinkar som besökarna får provsmaka, samt hålla ett seminarium där vi går in lite djupare och lär ut mer, säger Johannes Kinch.

Vad ska man tänka på när man blandar drinkar själv?

– En grundregel som många missar hemma är att alltid ha mycket is, inte bara några få isbitar eller isbrickor utan att man köper mycket is så att det finns hemma. Sedan är det bra att ha tillgång till viss utrustning som shaker, sil och barsked. Ett cocktailset skulle man kunna säga. Och även att ha tillgång till färska juicer genom att ha färska citroner och lime som man pressar själv hemma, det gör stor skillnad.

Finns det någon eller några drinkar som trendar just nu?

– Whisky Sour är absolut tillbaka och har varit det i några år, den har ett uppsving igen. Gin och Tonic är väldigt stabil fortfarande. Och även Espresso Martini och Negroni är fortfarande populärt.

Johannes menar att det är svårt att slå fast några självklara trender när det gäller vad kunder köper ute på barer, men att det finns en tydlig trend i att folk utvecklas som hemmabartenders.

– Jag skulle säga att den stora trenden är att folk vågar testa på mycket mer hemma. Det finns ett större intresse för till exempel hur man gör ett schysst skum till en Whisky Sour eller hur man gör en smaksatt sockerlag. Hemmabartendern vill utveckla sig själv mer.

Vad dricker du helst?

– Jag dricker nog mest det folk inte kan misslyckas med, som Gin och Tonic eller Black Russian. Men min favoritdrink är Old Fashioned.

Vad tycker du att man ska beställa i vår och sommar?

– Kyliga drinkar med champagne är väldigt trevligt. Gärna något som bubblar eftersom bubblor bär smak. Och även Daiquiri i alla dess former och smaker, det är jättegott, avslutar Johannes Kinch.

Powered by Labrador CMS