Priserna för produkter som ofta förekommer på svenska julbord har ökat.
Priserna för produkter som ofta förekommer på svenska julbord har ökat.

Dyrare julmat att vänta i år

En kartläggning gjord av SCB visar att flera vanliga inslag på svenska julbord har stigit mer i pris än den generella prisutvecklingen på livsmedel under 2022.

Publicerad Senast uppdaterad

Statistiska Centralbyrån, SCB, har kartlagt prisutvecklingen av livsmedel som är vanligt förekommande på svenska julbord och konstaterar att många produkter har ökat mer i pris än prisutvecklingen i stort.

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

– Apelsiner, gravad och rökt lax samt sill är de produkter som stigit mest i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under året.

Priserna på gravad och rökt lax har sedan december 2021 stigit med 35,5 procent medan priset på sillkonserver stigit med 28,7 procent.

– Det som stigit minst i pris är choklad, nötter och torkad frukt och griskött, säger Carl Mårtensson.

Under 2022 har det generella priset på livsmedel stigit med 17 procent. Samtidigt har den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster i Sverige stigit med 9 procent.

De senaste tio åren har priserna på julbordsmaten haft en relativt stabil ökning, men över ett år kan de variera kraftigt. Till exempel sill är en vara som ofta åker bergochdalbana i Konsumentprisindex. Prisfallen kommer vanligtvis i samband med olika högtider.

– Sill, choklad och gravad och rökt lax brukar bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp. De senaste åren har priserna på griskött och godis höjts lagom till jul och sedan sänkts i januari.

Powered by Labrador CMS