Det nya tältet som ska fungera som luftvägsspår. Till höger: Mattias Damberg och Liselott Sjöqvist. Foto: Jonas Edberg

Regionen kraftsamlar för att klara en kraftig ökning av patienter

Region Västmanland förbereder sig nu för en sannolik kraftig ökning av patienter med luftvägssymtom. En av åtgärderna är därför att sätta upp säkra luftvägsspår som är separerade från vårdcentralerna. Detta för att inte blanda patienter med luftvägssymptom och övriga patienter.

Publicerad

Region Västmanland kallade under torsdagen till presskonferens för att informera om den rådande situationen i Västmanland vad gäller coronasmittan.

– Vi är nu i förstärkningsläge och har varit så ett tag. Nu jobbar vi med att minska smittspridningen, säger Liselott Sjöqvist, sjukhusdirektör Region Västmanland.

Region Västmanland förbereder sig för en sannolik kraftig ökning av antal patienter med luftvägssymptom och pågående smitta. Och för att hantera ökningen utan att förvärra smittspridningen jobbar de på konkreta lösningar.

– Det är väldigt viktigt att man separerar patienter med luftvägssymptom, oavsett om man misstänkter covid-19-smitta eller ej, från andra typer av patientgrupper. Detta på grund av att vi har en konstaterad samhällsspridning i Västmanland. Vi måste nu ta ytterligare åtgärder för att förbereda oss, säger Mattias Damberg, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, och fortsätter:

– Vi har haft en arbetsgrupp i regionen som har tilldelats ett uppdrag att skapa ett gemensamt och säkert luftvägsspår som är helt separerat från vårdcentralerna och akutmottagningarna. Det här är i våra fyra noder – Västerås, Sala, Köping och Fagersta. Vi har en förväntad mycket ansträngd situation, och då måste vi kunna erbjuda god vård med bibehållen patientsäkerhet. Syftet med de här luftvägsspåren är att minska smittspridningen och att värna om våra riskgrupper, framförallt våra multisjuka äldre.

Förutom för att minska smittspridningen tas det krafttag för att klara den förväntade ökningen av patienter med luftvägssymptom som söker vård.

– Vårdcentralerna gör redan idag ett jättebra arbete med att separera luftvägssmittade från andra patienter. Men när vi nu kanske kommer in i en kraftig ökning av antal patienter måste vi öka kapaciteten. De här luftvägsspåren kommer att finnas på särskilt angivna platser i anslutning till våra fyra sjukhus i Västerås, Sala, Köping och Fagersta. På vissa platser blir det tält, men det kan även vara i andra lokaler. Det är olika hur det ser ut på de olika platserna, det viktiga är god patientsäkerhet och minskad smittspridning i de här lokalerna.

– Idag har Västerås och Köping redan etablerade luftvägsspår som har öppet mellan klockan 8 och 23. Vi jobbar nu med att få fram det här separata luftvägsspåret i Sala och Fagersta. Där kommer öppettiderna till en början vara 8 till 17.

Fram tills att luftvägsspåren är öppna i de fyra kommunerna satsar kommunen extra på information.

– Vi ska jobba med information till befolkningen så att man vet och känner sig trygg i vart man ska söka vård beroende på vilket tillstånd man är i, säger Liselott Sjöqvist.

Powered by Labrador CMS