Västerås Cykelklubbs Ellen Felldin kom tvåa på linjeloppet i den yngsta klassen flickor 10–12 och var därmed en av tre medaljörer under SM för Västeråsklubben. Foto: VCK

Fyra SM-medaljer till Västerås Cykelklubb

SM-veckan i cykel pågår i Uppsala. Västerås Cykelklubb håller sig väl framme i resultatlistorna – fyra medaljer hittills.

I måndags startade SM-veckan i cykel i Uppsala.

Tävlingarna genomförs på klassiska tävlingsbanor i centrala Uppsala, med start och mål vid Pollacksbacken och Ångströmlaboratoriet.

Bansträckningen skiljer sig något mellan tävlingsdagarna.

Tempo-SM arrangeras någon mil norr om Uppsala, vid Björklinge.

Vid tisdagens linjelopp hade Västerås CK tre ungdomar på startlinjen.

Först ut var Ellen Felldin som tävlade i den yngsta klassen flickor 10–12. Ganska tidigt i loppet gick det iväg en utbrytning, men Ellen kunde själv gå loss från huvudklungan och knappade hela vägen in på ledaren. Tyvärr kom hon inte ifatt före målgången och slutade därmed på en fin silverplats, skriver VCK i ett pressmeddelande.

Albin Martinsson startade i ett tufft startfält i klassen P13–14. Även i detta lopp hände det saker ganska tidigt i loppet när några starka ungdomar stack iväg. VCK:s representant hittade en fin grupp att köra med ända in till mål och han tog ett stort ansvar med många förningar.
När de närmade sig mål kunde Albin via en fin spurt komma loss från gruppen han hade kört med under loppet och korsade mållinjen på en fin niondeplatd.

Sist ut bland Västerås CK:s ungdomar var Alva Felldin i klassen F15-16. Detta lopp blev en spännande historia. Loppet var fyra mil långt, men redan efter 5 km gick en större grupp loss. Med i denna grupp fanns bland annat VCK-cyklisten.

De följdes sedan rätt lugnt åt fram till tre mil då det blev många attacker och försök att skaka av de övriga i gruppen. I början av målbacken satte Elin Ålsjö från hemmaklubben CK Uni in den avgörande attacken. De andra tjejerna orkade inte hänga med utan det blev en spurtuppgörelse om silverplatsen mellan Alva Felldin och den nyligen ungdoms-OS-uttagna Anna Söderqvist. Det blev en riktigt tajt spurt men Alva lyckades korsa mållinjen precis före och därmed bärga ytterligare ett silver till Västerås CK.

De två övriga medaljerna tog Jenny Eliasson hand om. Först cyklade hon hem ett tempoguld i D50 där VCK-aren snittade över 40 km/h på den 30 km långa banan.

Eliasson följde sedan upp det med en ny pallplats, nu som tvåa, på damernas linjelopp. Det på en tuff bana i sann GP-stil med två hårda backar varje varv.

VCK:s Jenny Eliasson vann tempoguld i D50. Foto: VCK
Alva Felldin spurtade in som tvåa och fick kliva upp på SM-pallen som silvertjej. Foto: VCK