Anundsloppet har en lång historia. På söndag är det dags igen – för 81:a året. Foto: VCK

Dags för klassikern Anundsloppet – för 81:a gången

På söndag är en riktig klassiker tillbaka på landsvägarna runt Anundshög med full styrka igen. Anundsloppet avgörs för 81:a gången. – Det är ett av Sveriges äldsta cykellopp, säger tävlingsledaren Jan Stavås från arrangören Västerås Cykelklubb.

Publicerad

Vid krigsutbrottet 1939 gick premiärupplagan för något som skulle komma att bli en svensk cykelklassiker.

Under 1940- och 50-talen var tävlingen en av de största i sitt slag i Norden och lockade många internationella deltagare.

Publikrekordet för Västerås Cykelklubbs största tävling genom tiderna är på 15 000 åskådare.
Året var 1942 när klubben hade fått i uppdrag att arrangera en landskamp mot ockuperade Danmark i samband med loppet.

De danska cyklisterna fick tillstånd att åka till Sverige och Västerås endast med löftet att återvända till Danmark efter tävlingen.

Några 15 000 åskådare räknar inte VCK och tävlingsledaren Jan Stavås med på söndag när loppet avgörs för 81:a gången – på samma 3,8 km långa varvbana runt Anundshög som det alltid har gjort.

– Men med tanke på att väderprognosen ser bra ut så hoppas vi givetvis på en del publik.

Det kommer att finnas fler cyklister än på flera år att följa.

– Vi ser ett uppsving i antal anmälningar igen efter några tuffa pandemiår, det känns kul.

Allt från nybörjare och ungdomar till seniorer och elitåkare står på startlinjen där första start sker 9.00 och eliten går ut strax efter 13.30.

– Många SM-åkare brukar komma. Eftersom det är ett så anrikt lopp är det något att sätta på cv:et att ha vunnit Anundsloppet. Dessutom upplever de att det är ett bra arrangemang och ett trevligt lopp att delta i, säger Jan Stavås.

Var följer man loppet bäst som åskådare?

– En bra utkiksplats är den vid målområdet, omkring 300 meter från Anundshögs kullar. Där är det fantastiskt mysigt och man ser bra vid slänten där. Det finns även fika och hamburgare att handla på plats. Även vid Café Anund ser man bra. Tjusningen med Anundsloppet är att det är en relativt kort varvbana så man ser cyklisterna väldigt mycket.

Eliten kommer att passera 22 gånger och tillryggalägga sammanlagt 8,4 mil.

– Det brukar kunna bli högt tempo i loppet eftersom det är så flackt och många kurvor med gångdrag. Den stora utmaningen brukar kunna vara vinden, då kan det bli lite mer utslagsgivande

Från arrangerande VCK går det åt omkring 70 funktionärer under tävlingsdagen. En hel del flaggvakter krävs för att få bilisterna att harmonisera med cyklisterna på den enkelriktade banan.

– Det är en kraftsamling från klubbens sida, mycket planeringsarbete. Men det är ändå en tacksam tävling att arrangera eftersom allt är relativt centrerat, understryker Jan Stavås.

Detta år görs ett samarrangemang med Ramnäs CK, som på lördag håller sin tävling Sista chansen.

– Det gör att vi kan erbjuda två tävlingar på två dagar för de som kommer lite längre ifrån.

Powered by Labrador CMS