Foto: DIGG
Foto: DIGG

Klart att vaccinationsbevis införs 1 december

Det är nu helt klart att vaccinationsbevis införs vid större inomhusevenemang, meddelar Regeringen.

Publicerad

Regeringen har nu beslutat om en ändring begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen träder i kraft den 1 december 2021.

– Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen genom att ha så få smittkedjor som möjligt, samtidigt som vi fortfarande kan ha större publik på till exempel teatrar eller idrottsarenor, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Regeringens beslut innebär att om verksamhetsutövaren väljer att kräva vaccinationsbevis, behöver de inte ta hänsyn till deltagarbegränsningar som Folkhälsomyndigheten ser behov av för de allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls inomhus med fler än 100 deltagare.

Anordnaren ska vid inpassage kräva legitimation och verifiera att vaccinationsbeviset är äkta.

Myndigheten för digital förvalning, Digg, kommer ta fram ett lösning för verifiering och den ska vara klar före 1 december.

Personer under 18 år och personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 är undantagna. Vaccinationsbeviset är en del av det så kallade covidbeviset.

Powered by Labrador CMS