Solcellsanläggningen på taket till Svenska Retursystem beräknas producera 3 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 600 svenska villor.

En av Sveriges största takbaserade solcellsanläggningar invigd i Västerås

Under tisdagen invigde Svenska Retursystem en installation av solceller på logistikanläggningen i Västerås. Detta är en av de största takbaserade solcellsanläggningarna i Sverige som beräknas producera 3 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 600 svenska villor.

Publicerad

– Det är glädjande att vi i samarbete med vår hyresvärd Mileway nu kan producera solenergi på vårt tak i Västerås. Vår solcellsanläggning kommer att producera stora mängder grön el och det känns riktigt bra att kunna bidra till målet om ett fossilfritt samhälle i samklang med Sveriges klimat- och energimål, säger Pontus Björkdahl, Hållbarhetschef på Svenska Retursystem i ett pressmeddelande.

Svenska Retursystems uppdrag handlar om att distribuera Sveriges livsmedel effektivt och hållbart. Sedan starten 1997 har företagets återanvändningsbara lådor ersatt över två miljarder engångsemballage, och företaget ses som en pionjär inom den cirkulära ekonomin. Att nu kunna producera egen solenergi är ett viktigt bidrag i bolagets målsättning om att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan.

– Mileway är engagerade i att minska effekterna av klimatförändringar och stödjer övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp. Genom att förbättra miljöpåverkan från våra fastigheter kan vi framtidssäkra vår portfölj samtidigt som vi hjälper våra kunder att nå deras egna hållbarhetsmål, varför detta blir alltmer kommersiellt nödvändigt. Vi är stolta att samarbeta med Svenska Retursystem här i Västerås och göra vår största investering i solceller i Sverige hittills, säger Jacob Goldmann, Country Director på Mileway som äger fastigheten.

Solcellsanläggningen beräknas producera 3 GWh per år. Det motsvarar hushållselen för 600 normalstora svenska villor.* Inledningsvis kommer elproduktionen att användas i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddmöjligheter för ellastbilar och produktion av vätgas.

– Alla har en viktig roll att spela i omställningen till förnybar energi. Vi hoppas att Svenska Retursystem inspirerar fler bolag att utnyttja sina stora takytor för solceller. Tillsammans kan vi skapa en grönare industri, säger Pontus Skog, Head of Utility Development på Svea Solar.

Powered by Labrador CMS