Bostadsåret i Västmanland 2021: Ökad efterfrågan på villor och fritidshus

Under 2020 har priserna på bostadsrätter i Västmanland stigit med sex procent, medan villapriserna stigit med 12 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. – Vi upplever en stark tro på stigande priser hos bostadsköparna. Det snabbar på försäljningstiderna eftersom många vill köpa sin nya bostad nu om priserna skulle öka mer framöver, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Publicerad

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västmanland stigit med sex procent, medan villapriserna stigit med 12 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på sju respektive 13 procent. Fritidshuspriserna i Västmanland har stigit med 18 procent på årsbasis, att jämföra med 12 procents ökning i landet.

– Svenskarna väntas fortsätta prioritera det egna hemmet under 2021, vilket får stor påverkan på bostadsmarknaden. Allt fler vill kunna kombinera jobb och fritid på ett bra sätt, vilket särskilt kommer att öka efterfrågan på större bostäder med goda pendlingsmöjligheter, säger Marcus Svanberg.

I Västmanland har bostadsrättspriserna sjunkit med fyra procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med en procent. Under samma period har priset för både bostadsrätter och villor i riket ökat med två procent.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 18 procent. Störst ökning av bostadsrättspriser står Blekinge för, upp 23 procent. Bostadsrättspriserna har stigit i alla län förutom Västernorrland där de legat stilla och Dalarna där de har backat med fyra procent.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis förutom Värmland, där har priserna gått ner en procent. I Kalmar län har fritidshuspriserna stigit med 22 procent under året, vilket är störst ökning i landet.

Powered by Labrador CMS