Inte tillåtet att kamerabevaka grannens tomt ​

Datainspektionen har tagit emot klagomål från grannar som anser att de är olagligt kamerabevakade av andra grannar.

Publicerad

–I lagstiftningen finns ett undantag som gör att privatpersoner som vill kamerabevaka inte behöver följa dataskyddsreglerna. Men, för att undantaget ska gälla måste kameran vara riktad så att den enbart övervakar den egna tomten, säger Nils Henckel som är jurist på Datainspektionen och som deltagit i en granskning som myndigheten har gjort av grannbevakning.

Datainspektionen publicerar nu resultatet från ett knappt tiotal ärenden som rör grannbevakning. I vissa fall var kamerabevakningen laglig eftersom kameran enbart filmat den egna tomten. I andra fall har dock kameran filmat även grannars tomter eller allmän plats och därmed bedömts som olaglig.

– Alla privatpersoner som vill kamerabevaka sin fastighet måste säkerställa att kameran enbart täcker den egna tomten och inte bevakar grannar eller allmänna platser.

De som påståtts bevaka olagligt har vid Datainspektionens granskning tagit ner kameran eller ändrat dess position eller så att den inte längre strider mot dataskyddsförordningen.

Måste riktas åt annat håll

I ett par fall har det visat sig att det som satts upp inte är riktiga bevakningskameror, utan endast attrapper, som inte omfattas av reglerna i dataskyddsförordningen.

– Men den som monterar attrapper bör ändå se till att dessa är riktade enbart mot den egna tomten för att undvika missförstånd som kan leda till osämja och anmälningar till Datainspektionen, säger Nils Henckel.

Ett av Datainspektionens uppdrag är att med tillsyn, det vill säga granskningar, kontrollera att de som använder bevakningskameror följer reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Kamerabevakning gör det möjligt att ingående bevaka personer på ett integritetskänsligt sätt. Därför är det viktigt att bevakningen görs på ett korrekt och lagligt sätt som minimerar integritetsintrånget.

Powered by Labrador CMS