Bopriserna i Västerås fortsätter att öka.

Fortsatt uppåt på bomarknaden – trots coronaoro

Bopriserna i Västerås fortsatte uppåt för tredje månaden i rad då priserna på bostadsrätter under mars ökade med 1,4 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,7 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

Publicerad

Bopriserna fortsätter uppåt i Västerås

Rekordstort utbud i mars

– Under andra halvan av mars, i takt med att larmrapporterna kring coronaviruset och dess konsekvenser för samhällsekonomin ökade kraftigt, började marknaden att mattas av något och försäljningstiderna blev längre. Det är dock fortsatt ganska bra aktivitet på marknaden med relativt många besökare på visningarna och bostäder som säljs, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringen i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 0,6 procent medan villapriserna nu är uppe på en ny toppnivå. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 3,3 procent och priserna på villor med 5,2 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 131,3 procent och villapriserna med 74,3 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 539 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 27 506 kronor, baserat på 182 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 646 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 698 kronor, baserat på 562 försäljningar.

Antalet bostäder som var till salu i Västerås i mars ökade till en ny rekordnivå. Antalet bostadsrätter som var till salu under mars ökade från 373 till 413 samtidigt som antalet villor ökade från 78 till 100. Jämfört med mars förra året var det i år 23 fler bostadsrätter och 7 fler villor till salu i mars i år.

-- Den ovanligt stora utbudsökning under mars är både säsongsrelaterad och kopplad till coronaoron. Det senare beror på en kombination av att många valt att tidigarelägga sina försäljningar samtidigt som marknaden bromsade in något under slutet av mars och försäljningarna därför började ta lite längre tid, säger Tomas Widerlöv.

Powered by Labrador CMS