Bopriserna har stigit – men corona oroar: "Kan bli svårare att flytta"

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland stigit med 2,1 procent medan villapriserna sjunkit med 0,8 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Publicerad

– En mycket stark efterfrågan på bostäder gör att det nu är säljarnas marknad på många platser, även om utbudet stigit något senaste månaden. Det resulterar i ökad aktivitet i budgivningarna och att allt fler bostadsaffärer görs innan ordinarie visning, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västmanland har bostadsrättspriserna stigit med 2,1 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna visat på en nedgång med 0,8 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 12,6 procent medan villapriserna stigit med 5,3 procent.

– Om coronaviruset leder till en dämpning av konjunkturen riskerar vi att få en mer avvaktade bostadsmarknad, där fler får svårare att flytta. Samtidigt kan lägre tillväxt bidra till att hålla kvar räntorna på en låg nivå, vilket skulle hålla uppe bostadspriserna, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har bostadsrättspriserna stigit mest i Dalarna och Norrbotten, som visar en ökning på 28, respektive 20 procent. Mest har priserna sjunkit på Gotland, ner 2 procent. I Västerbotten steg villapriserna med 16 procent under det senaste året, vilket är mest i landet. Gotland är det enda län där villapriserna sjunkit på årsbasis med en nedgång på 4 procent.

Tre tips – så gör du en lyckad bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tid. Om coronaviruset kommer att påverka bostadsmarknaden är för tidigt att säga. Så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Fundera över hur din livssituation skulle påverkas av en lågkonjunktur i kombination med tuffa amorteringskrav och eventuella ränteförändringar. Gör en rimlig budget och försök att hålla dig till den.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först.Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Powered by Labrador CMS