Danny Vingehag, verksamhetschef på Korpen (närmast), och Korpenkollegan Robert Sturesson. Foto: Danny Vingehag

​Björnöeverest – en riktig höjdarutmaning: ”Lång och seg backe”

Vill du utmana dig själv, eller vill du ha ett mål för att komma ut i friska luften och röra dig? Då är det dags att bestiga Mount Everest.

Publicerad

Ja, inte det riktiga Mount Everest, som ligger i Himalaya, utan Björnöeverest – Björnöbacken, som, om du bestiger den 253 gånger, blir 8 849 höjdmeter, alltså lika högt som Mount Everest är.

Danny Vingehag, verksamhetschef på Korpen i Västerås berättar att utmaningen Mitt Everest är en nationell satsning som finns i cirka 20 korpenföreningar i Sverige, där alla bestiger en av sina lokala backar.

– Det här är ett enkelt sätt att komma ut och röra sig, man gör det när det passar en själv och man sätter upp sina egna mål beroende på vad man vill ha ut av bestigningen.

Han berättar att man helt klart kommer upp i puls av att ta sig upp för backen.

– Backen är lång och seg och när man kommit halva backen är man garanterat uppe i puls oavsett om man går eller springer.

Robert Sturesson som i nuläget är uppe i 70 vändor och 2 450 höjdmeter är positiv till initiativet.

– Jag tycker om utmaningar och träningen blir av. Man kommer ut och det är enkelt att delta.

Satsningen går framför allt ut på att få flera att röra sig, främst de som inte rör sig mycket i nuläget.

– Idag är inaktiviteten till och med större än vi trodde, men rör man sig minst 150 minuter per vecka med minst 50 % av sin maxpuls ger det brutala hälsovinster, säger Danny Vingehag.

I nuläget är det 19 bergsbestigare i Västerås som tillsammans har klättrat 1,61 Mount Everest och i Sverige har totalt 576 bergsbestigare tillsammans klättrat 5,68 Everest.

Utmaningen pågår fram till den 31 oktober och kostar 159 kronor där det ingår ett medlemskap i Korpen Västerås. Är du redan medlem kostar det 59 kronor.

För mer information se: www.korpen.se/event/mitt-everest

Robert Sturesson på Björnötoppen. Foto: Danny Vingehag
Powered by Labrador CMS