Tror på EM-pallen. Emelie Lindroth har en lång karriär med bland annat SM-guld och JVM-silver. Nu väntar första internationella seniormästerskapet, EM i Slovakien.

Västeråsaren Emelie siktar på att bryta ner Europaeliten

Hon inledde sin karriär redan som 11-åring och bröt ner allt motstånd i sin första tävling. Nu är Västeråstjejen Emelie Lindroth redo för sitt första internationella seniormästerskap. ”Jag tror definitivt på pallplats”, säger 24-åringen inför EM i armbrytning i Slovakien.

Publicerad

Det var hennes pappa som fick henne att börja med armbrytning.

– Jag var med till gymmet och då stod det ett armbrytarbord framme och jag testade. Pappa tyckte jag var så bra så jag blev anmäld till SM – och vann, säger Emelie Lindroth.

Nu har det gått 15 år, och alltsedan dess fortsätter sporten att ligga henne varmt om hjärtat.

Då det saknats en armbrytarförening i Västerås har Emelie Lindroth representerat föreningar utanför länet, nu senast Avesta-Sala.

– Jag och några till startade upp klubben.

Men nu finns det en nystartad armbrytarklubb även i Västerås – Västerås Armsport (träningar klockan 13–15 söndagar i Art of Dances lokaler på Stora gatan 36, alla är välkomna).

Emelie Lindroth är med att lär ut lite tips och trix till medlemmarna (här Dante) i nystartade Västerås Armsport i centrala Västerås. ”Jag brinner verkligen för att lära ut”, säger EM-resenären.

Där gästspelar Emelie Lindroth så ofta hon kan.

– Jag har varit med i sporten så länge så det är kul att även kunna lägga fokus på att lära nya att bryta. Jag lär ut tips och trix – jag gillar det jättemycket och brinner verkligen för att lära ut.

Men snart är det hennes egen insats vid bordet som står i fokus.

Den 8 maj beger hon sig ned till Slovakien för att delta på EM.

– Jag kvalade in efter att bland annat ha slagit förra årets VM-vinnare i en stor internationell tävling i Hardanger, berättar hon.

Nu pågår förberedelser – på flera olika sätt.

– Jag går i en låg viktklass, -60 kg, och har hållit på med en viktnedgång i ett par veckor och har tre kilo kvar. Det blir lite likt brottningen.

– Men sen är det mycket gym just nu också, främst överkropp.

Allt för att komma så väl förberedd till sitt första seniormästerskap på internationell nivå som möjligt.

Det är vänsterarmen som ska få kämpa för medaljer på EM.

Västeråstjejen kommer att tävla i vänsterarms-klassen.

– Jag skadade min högerarm för några år sedan och den är inte riktigt redo för comeback på internationell nivå än. Men det har samtidigt gjort mig starkare i vänstern när jag helt har kunnat fokusera på den.

Och det är med just vänstern hon har nått störst framgång under karriären – bland annat ett JVM-silver från 2018 och SM-guld 2022.

Vilken är målsättningen nu på EM i Slovakien?

– Mina coacher tror definitivt på pallplats – det gör jag med!

Det pågår sedan 2019 en global konflikt inom armbrytningen, som har splittrat sporten och gör att det idag finns två världsförbund, och därmed dubbla mästerskap när det vankas EM och VM.

– Man kan tycka och tänka hur man vill om den saken. Jag lägger inte så mycket energi på det och har valt att tävla för det ena. Jag vill möta de bästa, säger Emelie Lindroth.

Powered by Labrador CMS