Nyckelspelare. Spjutspetsen Cassandra Korhonen blir en viktig spelare för BK30 under den andra – och vedertaget tuffa – säsongen i Elitettan. Foto: Stefan Lindgren

Så ska BK30 lyckas göra en ny succésäsong i Elitettan

Nu på lördag är det dags för seriepremiär i Elitettan i fotboll. BK30 satsar på att göra ännu en stark säsong efter den fina sjundeplatsen som nykomling ifjol. – Får vi hålla oss skadefria och att vi får till det som vi kan finns det absolut möjligheter för en liknande placering som ifjol, säger BK30:s tränare Jörgen Nyberg till Västerås Tidning.

Publicerad

BK30 överraskade många då man i fjol gjorde en stark debutsäsong i Elitettan.

– Så här efteråt kan man konstatera att vi gjorde en fantastisk första säsong i Elitettan. Det var inte många som trodde att vi skulle klara oss så bra som vi gjorde. Från början hade vi en tung start mot de absoluta topplagen, då var det många som funderade. Men vi kände att vi var med där, det var inte dem som vi skulle rå på utan det var de andra lagen, säger Jörgen Nyberg, och fortsätter:

– Det visade sig sedan att vi hade rätt. Vi tog de poäng som vi behövde och det rullade på ganska bra ett tag. Vi skulle lika gärna kunna ha tagit ännu fler poäng och hamnat ännu högre upp i tabellen.

Vad var det som ni utvecklade mest rent spelmässigt under premiärsäsongen i Elitettan?
– Vikten var att göra allting tillsammans och jobba hårt och vi blev bättre och bättre ju längre säsongen gick. Vi växte in i spelet och använde de resurser som vi hade och spelade på deras styrkor. Vi hade vassa forwards och hade snabba omställningar.

Vilka steg är ni redo att ta den här säsongen?

– Det är lite svårt just nu när vi ha så många nya spelare. Dels att vi har en tunnare trupp, dels många nya. Det kommer att ta ett tag för allt att sätta sig. Det har ändå gått hyfsat på träningsmatcherna.

Vilka är era nyckelspelare?

– Cassandra Korhonen på topp. Hon är en vass målskytt som en hel del lag har ryckt i. Hon har en speed och en genombrottskraft som inte många andra har, hon är jobbig att möta då hon är tuff och rivig och inte kliver undan.

– Maria Rodriguez, som är en av våra lagkaptener, är också otroligt viktig. Dels för gruppen, dels för vårt spel. Hon är en balansspelare och vår hjälpgumma om man kan kalla det så, hon finns där och städar upp och täcker upp ytor för de andra. De två är nyckelfigurer men det finns självklart fler, vi är en liten trupp på 16+2 spelare där alla blir viktiga.

Vad beror det på att ni har en så liten spelartrupp?

– Vi har väl tänkt att det kan vara en fara under en lång säsong. Men samtidigt är det en fördel att alla får en stor chans att spela. Nackdelen är givetvis att vi blir känsligare för skador och sjukdomar.

Vilka lag tror du kommer att blanda sig i toppstriden i Elitettan?

– AIK har värvat mycket och bra, de satsar på att gå upp. Kvarnsveden och KIF Örebro som åkte ur allsvenskan vill nog gärna gå upp igen, de är tunga att möta. Sedan brukar det alltid bli någon uppstickare.

Vad har ni satt för målsättning med er säsong?

– Huvudmålet är att hålla oss kvar eftersom att det sägs att andra året ska vara tuffast. Det är väldigt viktigt framför allt för att länets fotboll ska ha ett elitlag på damsidan. Får vi hålla oss skadefria och att vi får till det som vi kan finns det absolut möjligheter för en liknande placering som ifjol.

Ni möter Mallbacken hemma i premiären nu på lördag, hur tuff blir den starten?

– Det blir skönt att få starta på hemmaplan och i år möter vi ingen seriefavorit i premiären. Sedan kommer det att bli tufft då Mallbacken är en anrik förening med duktiga spelare. Det blir nog ingen lätt match men vi siktar på seger, avslutar Jörgen Nyberg.

BK30 förlorade genrepet inför elitettan hemma mot allsvenska Djurgården i söndags med 3–5.

BK30-tränaren Jörgen Nyberg. Foto: Stefan Lindgren
Powered by Labrador CMS