Seriesegrare. VSK:s bandydamer stod på lördagen första gången någonsin som seriesegrare i Elitserien. Det unga VSK-laget – med en medelålder på strax över 20 och bland annat tre F17-världsmästare i truppen – har bara förlorat två matcher på hela säsongen. Nu väntar Sandvikens AIK i SM-semifinal, start fredag. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

VSK:s bandydamer vann serien – nu är siktet inställt på SM-final

Efter herrarnas tunga uttåg – kort efter kommer en grönvit chans till revansch. VSK:s bandydamer ställs även dom mot just Sandviken i SM-slutspelet – som historiska seriesegrare. –  Vi har givetvis siktet inställt på Tele2, säger lagets veteran Malin Hedfors med tydlig riktning mot SM-finalen, i sådana fall laget första någonsin.

Publicerad

Uppdaterad: vann första semfinalen borta mot Sandviken med 5–3 och kan avgöra nu på fredag, 17 mars, hemma i ABB Arena.

VSK:s bandydamer tog på lördagseftermiddagen en historisk serieseger i Elitserien efter att ha vunnit sista matchen hemma mot Söråkers IF med klara 9–3 samtidigt som toppkonkurrenten Kareby något överraskande förlorade mot Sandviken.

– Det var det här vi siktade på innan säsongen så det känns jäkligt kul att vi nådde det, säger Malin Hedfors.

Nu väntar Sandvikens AIK även för damlaget i SM-slutspelet. Förhoppningsvis med bättre resultat.

Första semifinalen i bäst av tre spelas i Sandviken på fredag.

– De är jäkligt bra, vill mycket. Sist vi spelade kom dom på hur de skulle göra mot oss så vi måste snäppa upp oss. Det kommer inte att bli några lätta matcher, säger högerbacken Malin Hedfors.

Hon är veteran i laget med sina 30 år.

– Jag är inne på säsong 16 … eller om det är 17, säger hon med skratt.

Just nu upplever hon sin bästa tid som bandyspelare i VSK.

Första SM-semifinalen i fjol (förlust i två raka mot numera nedlagda AIK). I år säkrad semifinalplats redan halvvägs in på säsongen efter tio inledande segrar i Elitserien och totalt endast två förluster under säsongen.

Vad har hänt med VSK?

– Ja, vi har gått ifrån att inte vara så mycket, till att bli jävligt mycket. Vi har fått behålla en stomme och spelat ihop oss. Det vi saknade fram till förra säsongen var riktigt bra målskyttar. Det har vi nu i framför allt allt Matilda Plan och även Linda Lohivina. Stärkte oss mycket att kunna få det sista, vi har haft en ganska bra defensiv ganska länge men nu fick vi spetsen också.

Och till i år har flera ”vinnarskallar” från regerande mästarlaget Kareby (bland andra anfallaren Charlotte Selbekk och målvakten Sara Carlström) som vet hur det är att vinna har också anslutit.

– Givetvis också viktigt, lite mer mentalt bra inställning för att vinna har kommit in i truppen. Vi är ju inte så vana att satsa på vinst i en serie.

Nu är siktet inställt på finalen och Tele2 Arena 25 mars?

– Absolut, det finns inget annat!

Mångårige VSK-tränaren Johan Hedfors (ja, han är pappa till Malin) var förstås både jublande glad och stolt efter slutsignalen i lördags.

– Extra roligt att vinna serien givetvis. Vi blev ju trea i fjol och då sa vi att vi skulle bli bättre. Kanske inte etta, vi visste vilka vi hade att tampas med.

Att det blev Sandviken nu och inte Hammarby, har det någon betydelse?

– Det spelar ingen roll, vi visste ju redan att det skulle bli något av lagen.

Vad säger du om Sandviken?

– Det är ett ungt lag som aldrig ger sig, aldrig viker sig en tum. Även om vi har vunnit alla tre under säsongen har det inte varit några lätta matcher. Vi måste höja oss några snäpp, annars kampar de ner oss.

Vad är det som gör att ni vinner Elitserien?

– Vi har fått ihop gruppen. Den sociala biten med att känna trygghet är viktig, då är man inte rädd för att misslyckas. Det har vi lyckats med. Sedan har vi ju också spetsen med bland andra i mitt tycke Sveriges två bästa spelare i (Malin) Persson och (Matilda) samt finska och norska landslagsspelare.

Känslan inför semifinalspelet?

– Att det är nu det roligaste och häftigaste för säsongen börjar. Förra året spelade vi två semifinaler och förlorade, nu tänkte vi vinna två är tanken, avslutar Johan Hedfors.

Matchfakta, VSK–Söråker 9–3 (3–2)

Första halvlek: 

1–0 (3) Linda Lohiniva (Matilda Plan), 1–1 (13) Emma Karlsson, 2–1 (15) Malin Persson (Plan), 2–2 (29) Katerina Besprozvannyh, 3–2 (42) Plan (Straff)

Andra halvlek:

4–2 (51) Plan (Malin Persson), 5–2 (65) Plan (Isabelle Larsson), 6–2 (72) Linda Lohiniva (Charlotte Selbekk), 6–3 (82) Lisa Krohn, 7–3 (85) Plan (Selbekk), 8–3 (89) Selbekk (Maja Odén), 9-3 (92) Selbekk.

Sluttabell, Elitserien, damer

1. Västerås SK 15 13 0 2 73–35 26 

2. Kareby IS 15 12 0 3 70–28 24 

3. Hammarby IF 15 5 4 6 36–45 14 

4. Sandvikens AIK 15 5 2 8 54–52 12 

5. NT Bandy 15 4 2 9 41–54 10 

6. Söråkers IF 15 0 4 11 26–86 4

Så spelas SM-slutspelet

Semifinal 1: VSK–Sandviken

Match 1, fredag 10 mars, kl 20.00: Sandviken-VSK (3–5). Match 2: Fredag 17 mars, kl 19.00: VSK-Sandviken. Eventuell match 3, lördag 18 mars, kl 15.00 VSK–Sandviken

Semifinal 2: Hammarby–Kareby 

Match 1, fredag 10 mars, kl 20.00: Hammarby–Kareby (2–5). Match 2: Fredag 17 mars, kl 19.00: Kareby–Hammarby. Eventuell match 3, lördag 18 mars, kl 19.30 Kareby–Hammarby.

Powered by Labrador CMS