Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

”Värt att slå till direkt om du hittar ett bra lagringsvin”

Vissa viner är gjorda för att drickas direkt och andra ska lagras för att smaka som bäst.

Publicerad

Ramlar man på ett drickfärdigt vin bör man slå till direkt

Vin utvecklas i flaskan till skillnad från exempelvis whisky som endast får sin prägel när de mognar i ekfat.

Med tid ändrar vinet karaktär och får lite mer murriga dofter och smaker. Från färsk frukt till torkad, mogen frukt och mjukare tanniner.

Numera är lagringsvin inte så vanligt, men några områden och producenter håller fast i traditionerna.

Ett exempel är Barolo från Italien som visar sin bästa sida efter många år i vinkylen. Ramlar man på ett drickfärdigt vin bör man slå till direkt. Det kostar på, men man slipper vänta.

Aquarius

Australien, Goulburn ValleyNr: 2465Pris: 100:-

Om: En flört med Rhônedalens druvor Marsanne och Viognier. Gillar man vin som doftar mycket och inte är knastertorrt, så är detta vinet för dig. Inte sött, 5g/l, men har ändå en gnutta fruktsötma som gör att vinet passar ypperligt både som välkomstdrink och till mat. Välj gärna rätter med mycket doft, som en paella eller curry, för att möta upp de härliga dofterna från vinet.

Carodorum Issos

Spanien, ToroNr: 2744 Pris: 99:-

Om: Spanskt hantverk för under 100 lappen. Det här är gott på riktigt. Massor av frukt utan att bli klumpigt. Känns varmt och mustigt fast det endast innehåller 3g/l socker. Legat på ekfat i tio månader för att mjuka till tanninerna som annars kan vara vassa från detta område. Hög alkoholhalt så välj bort kryddstarka rätter.

Borgogno Barolo Riserva

Italien, PiemonteNr: 2443Pris: 299:-

Om: Druvorna är Nebbiolo och de är från 2008. I Barolo måste vinet lagas minst 62 månader varav 18 på ekfat för att få kallas för Riserva. Men här har vinmakaren valt att vaka över detta vin i hela nio år! Stiltypisk Barolo med hög syra och tydliga tanniner, men också härliga ålderstecken som exempelvis torkade körsbär.

Richard Juhlin Blanc de Blancs (alkoholfritt)

FrankrikeNr: 1979 Pris: 89:-

Om: Om legenden Richard sätter sitt namn på en flaska skumpa kan man nästan utgå från att den är bra. Googla Juhlin, ni kommer att häpna. Det är svårt att göra alkoholfritt vin utan att det blir sött, men här ni något som man stolt kan hälla i glaset utan att ursäkta sig.

Aquarius, AustralienCarodorum IssosBorgogno Barolo RiservaRichard Juhlin Blanc de Blancs (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS