Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Ta chansen att smaka på godbitarna på helgens vinmässa

Nu i helgen är det dags för mässan Vin i Västerås. Snacka om perfekt tillfälle att prova på vin och även mycket annat!

Publicerad

Årets bästa chans att prova vin

Massor av bra leverantörer som ställer ut, och med sig har de oerhört mycket mer vin än vad ni normalt kan hitta i bolagets hyllor.

Årets bästa chans att prova vin och ta nu chansen att prova de där lite dyrare vinerna som ni alltid undrat hur de smakar.

Ett tips är att kolla upp lite vilka viner som hör till vilken leverantör och därefter gå runt och plocka godbitarna från varje. Det kan lätt bli rörigt annars med så många utställare.

Veckans lista gästas enbart av dyrgripar som ni kan prova liknande av på mässan – samt en lokal must.

Marchesi Antinori Chianti Classico Riserva

Italien, ToscanaNr: 95816Pris: 239 kr

Om: Vin gjort på handskördade och sorterade druvor från samma område som storebror Tignanello kommer ifrån. Årgång 2014, lagrat först på små ekfat och därefter på flaska. Mycket delikat vin, mestadels gjort på den svårodlade druvan sangiovese. Det är klart att dricka nu och har en fruktighet och fyllighet av sällan skådat slag från detta område. Kostar en del, men det är det helt klart värt.

Sixto Uncovered Chardonnay

USA, Washington StateNr: 76555 (BS) Pris: 349 kr

Om: När vinmakaren Charles Smith gör något sparar han aldrig på krutet. Tanken är att det ska bli klockrent och han misslyckas sällan. Vill ni prova en chardonnay som är rena motsatsen till en elegant Chablis? Ni behöver inte leta mer. Fylligt, mustigt, nästan smörigt med massor av citrus och mogna gula äpplen. Fatlagringen är balanserad och påminner om rostade hasselnötter snarare än tjärad eka. Mäktigt vin.

Girard Old Vine Zinfandel

USA, Napa ValleyNr: 22337Pris: 199 kr

Om: Visst finns det massa exempel på när druvan Zinfandel (eller Primitivo som den heter i Italien) inte smakar annat än jordgubbssaft spetsad med hembränt. Ibland bara saft med bränd toast. Här har ni någon helt annat. Ett vin att jämföra med fylliga, varma, härliga viner från södra Rhône eller varför inte Amarone som många känner till (fast utan russinsötma). Druvan Zinfandel är det alls inget fel på, det är hur man behandlar den som avgör. Här är det alla rätt.

Köpings Musteri – Ledsenu Äppelmust (alkoholfritt)

Sverige, KöpingSäljs på Saluhallen Slakteriet och Brynolf Bagare

Om: Musten är visserligen lite grumlig då den är ofiltrerad, men när doften når näsan tänker man inte på det längre. Det både doftar och smakar som vaniljkola och knäck! Lite syrligt också för balansen skull. Så gott att man knappt kan sluta dricka. Denna småskaliga, ekologiska äppelmust från Berg utanför Hallstahammar är en en utav många produkter som görs på olika sorters äpplen. Alla med egen smak och karaktär. Jättegott.

Marchesi Antinori Chianti Classico RiservaSixto Uncovered ChardonnayGirard Old Vine ZinfandelKöpings Musteri – Ledsenu Äppelmust (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS