Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Här finns stolta vinmakare – med smak och kvalitet

Om en flaska vin kostar 80 kronor så får producenten cirka 25 kronor. Resterande 55 går till skatter, leverantörer, Systembolaget och frakter.

Publicerad

Dessa producerar sin viner med kärlek och omtanke, vilket märks på priset men framför allt på smak och kvalitet.

Vinmakarens 25-krona ska dessutom täcka alla kostnader för druvodling, produktion, material, marknadsföring och så vidare.

Det säger sig självt att vi då inte pratar om hantverk, för här måste det massproduceras om det ska gå ihop sig. Åker det med lite löv och någon spindel så är inte det hela världen.

Men om du lägger till en slant, så finns ett stort urval av viner med småskalig produktion och mycket stolta vinmakare. Dessa producerar sin viner med kärlek och omtanke, vilket märks på priset men framför allt på smak och kvalitet.

Bardolino Cà de´Rocchi

Italien, VenetoNr: 78785 (BS) Pris: 115:-

Om: Granne med Amarone ligger Bardolino DOC och här jobbar man med samma sorts druvor (Corvina, Molinara, Rondinella och i detta vin även Negrara). Skillnaden är att man inte torkar druvorna och får därför ingen russinsötma, samt att vinet håller lägre alkohol, 13% i detta fall. Som hos många andra Italienare hittar man nyanser av körsbär och en behaglig syra. Medelfylligt vin som matchar bra till liknande maträtter som en risotto med nyplockade kantareller.

Rovero Barbera d’Asti Sanpansè

Italien, PiemonteNr: 78654 (BS) Pris: 133:-

Om: Mycket småskalig producent där hela familjen hjälper till. Helt ekologiskt men har likt många andra valt att inte certifiera sig. Gjort till 100 procent på den saftiga druvan barbera som är vanlig i Piemonte men inte i övriga Italien. Hög syra som måste balanseras upp i maten för att smaka som bäst. Kalv bräserad i vitt vin, citron och grädde med potatisbakelse är ett bra förslag.

Château Monconseil Gazin Grande Réserve

Frankrike, BlayeNr: 76439 (BS) Pris: 197:-

Om: Ett ekologiskt odlat vin från anrika Bordeaux, årgång 2010. Blaye ligger på östra stranden och är inte lika omskrivet som mer kända Pomerol eller St Emilion. Ett relativt mjukt vin med 60 procent Merlot, men då blandningen även innehåller Cabernet Sauvignon och Malbec så finns ryggrad och friska tanniner. Lagrat åtta månader på ek. Ganska fylligt vin med massor av mörk frukt som passar som handsken till en mastigare maträtt som Boeuf Bourguignon.

Köpings Musteri – Pirorum Päronmust (Alkoholfritt)

Sverige, KöpingSäljs i Bondens butik i Saluhallen Slakteriet

Om: Kallpressad must gjort på 100 procent päron. Inget annat. Det är ganska sött men med en mild syra i bakgrunden, blir musten ett jättegott alternativ till läskeblask. Troligen 100 procent nyttigare också. I min smak något för söt att använda som måltidsdryck, men gudomlig tillsammans med en kanelbulle. Servera väl kyld.

Bardolino Cà de´RocchiRovero Barbera d’Asti SanpansèChâteau Monconseil Gazin Grande RéserveKöpings Musteri –Pirorum Päronmust (Alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS