Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Blindtest – då fick testpanelen upp ögonen för dessa viner

Denna veckas viner är framtagna av en oberoende vinpanel. Ingen påverkan från min sida.

Publicerad

Dock ska nämnas att provningen gjordes utan tillhörande mat som kan ge helt annan vinupplevelse.

Provningen gjordes helt blint, det vill säga panelen hade en aning om vilka viner som fanns i glasen.

Inga antydningar gjordes varken om pris, land, druva eller annat som kunde påverka.

Fyra vita och fyra röda viner betygsattes och de som fick högst poäng presenteras nedan.

Panelen bestod av sex erfarna vinmänniskor med högst tillförlitliga smaklökar. Alla var hyfsat eniga om de högsta betygen med något undantag.

Dock ska nämnas att provningen gjordes utan tillhörande mat som kan ge helt annan vinupplevelse. Men vi hade trevligt ändå.

Les Coères Premier Cru

Frankrike, MontagnyNr: 2812 (BS) Pris: 179 kr

Om: Feuillat-Juillot heter producenten till denna mycket trevliga Chardonnay. Ett vin som jag också gillar mycket, så kul att panelen också uppskattade denna vita Bourgogne. Vinet har frisk smak av äpplen och citron med nyanserad fatkaraktär, i perfekt balans. Man kan tycka att priset är högt, men jämför man med kompisarna lite längre norrut i Bourgogne så får man ofta lägga på en duktig slant för samma kvalitetsnivå. Servera gärna med en mellanlagrad ost, rostade hasselnötter och så ringlar ni över pyttelite honung.

Cono Sur Single Vineyard

Chile, CasablancaNr: 6522Pris: 99 kr

Om: Påminner mycket om vinet ovan men med mer inslag av tropiska frukter och aningen mer smörig. Samma förslag till servering av mat också. Oerhört trevligt vin med lagom mycket ekfatskaraktär och med ett tilltalande pris. Viña Cono Sur är en gigantisk producent, men håller trots det en genomgående hög kvalitet. Ett lysande exempel är denna Chardonnay som jag är glad att panelen röstade fram som ett utav kvällens bästa viner.

Masi Costasera Amarone

Italien, Amarone della ValpolicellaNr: 2345Pris: 299 kr

Om: Vi svenskar älskar Amarone så mycket att vi faktiskt är ett utav de länder som importerar mest i hela världen. Kanske är det för den eldiga, mustiga känslan som någonstans lite påminner om glögg. Helt blint valde 4 av 6 i panelen detta som bästa rödvin. Själv tycker jag att det finns mycket annat som är värt att prova i denna höga prisklass, men jag är också beredd att hålla med. Det är gott, speciellt till en puré på jordärtskockor, valfritt protein och så river ni över massor med parmesanost.

Crodino (alkoholfritt)

Italien, PiemonteNr: 1916Pris: 44 kr (6x10cl)

Om: Bitter och söt, smaken kommer till från apelsinolja och skal från bittra apelsiner och blodapelsiner. Mycket bra ingrediens om man önskar balansera upp alkoholfria drinkar så de inte bara smakar sött. Det här är inget vidare att dricka som det är, då gör man grimaser. Men slå i en liten skvätt i ett glas med isbitar, apelsinjuice och Sprite så har ni en läcker drink i samma stil som Aperol Spritz.

Les Coères Premier CruCono Sur Single VineyardMasi Costasera AmaroneCrodino (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS