Daniel Sandvall och Patric Anderson, även känd som Västerås Tidnings vinexpert, går in som nya delägare i Vinoteket Lothar från i höst. Foto: Jonas Bergkvist

Vinoteket Lothar får nya ägare

Han var med och startade upp Vinoteket Lothar för snart två år sedan. Nu kommer Patric Anderson tillbaka och blir delägare – tillsammans med sommelierkollegan Daniel Sandvall. – Vi tror mycket på det här, säger den meriterade vinkännarduon.

Publicerad

Mönstrar vi full styrka kommer vi att kunna ha fem utbildade sommelierer på golvet.

När det nyligen blev klart att grundaren Tomas Fryklöf lämnar Vinoteket gick frågan till Patric Anderson och Daniel Sandvall om de ville bli en del av företaget som även ägs av representanter från grannen Limone.

De behövde inte fundera särskilt länge när möjligheten dök upp – eller snarare, de hade inte så mycket tid att bestämma sig på.

– Nej, det gick väldigt fort. De ville ha ett besked före semestern. Vi fick erbjudandet på varsitt håll, sedan satte vi oss ner, kollade på varandra och sa: ”Vi kör!”, säger de med ett skratt.

Båda är väl bekanta med konceptet och lokalerna på Karlsgatan 4.

Daniel Sandvall, med tio års erfarenhet som utbildad sommelier, är redan i huset, ”värvad” i höstas från Indigo.

– Det är klart att det har funnits tankar att det skulle vara kul att kliva in. Det känns som att det finns stor potential i Vinoteket, säger Sandvall.

Patric Anderson är en av Västerås mest utbildade sommelierer – bland annat Court of Master Sommelier – och var med från starten av Vinoteket och byggde upp vinlistan. I våras avslutade han en sejour som vikarierande huvudsommelier hos Frankgruppen.

– Det här känns som ett perfekt läge, det känns både spännande och väldigt roligt, säger Anderson.

Men trots att de bor i samma stad och jobbat i samma bransch har de inte jobbat tillsammans tidigare.

– Nej, vi har mest stött på varandra genom Sommelierföreningen och olika vinmässor. Men vi är taggade och trivs redan hyfsat bra ihop, säger de med ett leende inför den nya utmaningen som tar fart på allvar i augusti.

Kommer gästerna att märka någon skillnad?

– Vinoteket ska absolut fortsätta vara vad det är. Men det finns alltid saker att utveckla och förfina, men det får ta den tid det tar. Vi har ganska många tankar och idéer som inte är satta på papper ännu, säger de.

En sak som naturligt förstärks med två sommelierer vid rodret är just vinkunskapen.

– Den blir ju fördjupad. Mönstrar vi full styrka kommer vi att kunna ha fem utbildade sommelierer på golvet. Det är en styrka att vara så breda och det vet jag inte om något ställe i Sverige kan skryta med det, säger Patric Anderson.

Vinet kommer med andra ord att vara ännu mer i fokus än tidigare.

– Vi vill att gästerna ska kunna komma hit och lära sig något om vin. Att kunna tillföra något utöver mat- och dryckesupplevelsen, säger de.

Powered by Labrador CMS