Gammal skola. Margareta Wistrand, rektor och verksamhetschef på Tärna Folkhögskola som är en av Sveriges äldsta folkhögskolor. Foto: Helena Andersson

Utbildningar för vuxna i lantlig miljö – sedan 1876

Gör något nytt i höst. Läs på Tärna Folkhögskola, en lagom stor skola där alla känner alla. Skolans profil är hälsa, IT, film och skrivande och man kan både läsa in gymnasiet och få behörighet att studera vidare på högskola eller gå en eftergymnasial utbildning.

Folkhögskolan ligger i Kumla kyrkby ungefär 35 minuters resväg med bil från Västerås mot Sala.

Västerås Tidning tog en pratstund med Margareta Wistrand, rektor och verksamhetschef på Tärna Folkhögskola där hon berättar vad en folkhögskola är och ger information om Tärna.

– En folkhögskola är en utbildningsform för vuxna som kännetecknas av en balans mellan det formella och det icke-formella, utbildning och bildning, säger hon. Folkhögskolan kombinerar frågorna: Vem ska jag bli? Vad ska jag bli?

Tärna är en medelstor folkhögskola och har ca 140 studerande på långa kurser under ett läsår.

På Tärna kan man antingen läsa in gymnasiet och få behörighet att studera vidare på högskola eller så kan man plugga en eftergymnasial utbildning och då antingen börja jobba efter utbildningen eller studera vidare på högskola.

– Undervisningen på skolan är avgiftsfri och folkhögskolekurser berättigar till statligt studiestöd. De som studerar på en folkhögskola kallas för studerande eller deltagare. Just begreppet ”deltagare” signalerar att man ska vara delaktig i sina studier.

Om de som jobbar på Tärna säger Margareta Wistrand att man kan säga att alla är involverade i de studerande och deras liv på skolan.

– Vi är cirka 25 stycken i personalen och tillsammans med skolans deltagare blir det som en stor familj och det, tror jag, skapar en trygghet för de studerande. Till exempel så kan våra lokalvårdare prata med dem som bor på internatet och lära visa dem hur man källsorterar eller vad man ska tänka på när man tvättar. Alla som jobbar på skolan är ett stöd när så behövs.

Tärna är en av Sveriges 15 äldsta folkhögskolor och startade sin verksamhet 1876. Skolan har Region Västmanland som huvudman och det har man haft sedan starten. Tärna ligger i en vacker park med mycket grönska och gräsmattor.

Verksamheten erbjuder långa kurser, korta kurser, uppdragsutbildningar samt konferensverksamhet.

På Tärna kan man också bo på internat.

– Tärna har tre internatbyggnader där två av dem används till deltagare som studerar på långa kurser, och en byggnad används till övernattande kortkursdeltagare, våra distansstuderande samt konferensgäster.

Skolan har en huvudbyggnad som bland annat består av lektionssalar, aula, gymnastiksal, ett litet gym och en bassäng.

Tärna har även ett bra och innehållsrikt bibliotek, som från början var en våning där rektor med fru bodde. Det finns även en matsal där skolans kockar lagar mat från grunden med närproducerade produkter.

Tärnas profil är hälsa, IT, film och skrivande.

– Dessa profiler finns i de långa kursernas profilkurser samt i skolans kortkursverksamhet. Förra året började vi med en ny utbildning, Skådespeleri mot radio och film. Där vi tänker oss att denna kurs ska jobba tätt tillsammans med skolans grundutbildning inom film samt filmarbetarutbildning.

Varför ska man välja just Tärna folkhögskola?

– Om man vill studera och bo på internat så är Tärna ett bra val, tycker jag. Tärna är en lagom stor skola där ”alla känner alla” och det skapar en trygghet. Vi i personalen vet vem var och en är och våra deltagare vet vilka vi i personalen är. Jag tycker att verksamheten håller hög kvalité, och alla i personalen arbetar för att skolans deltagare ska lyckas med sina studier samt även utvecklas personligen under sin tid på Tärna.

Tärna har funnits väldigt länge, snart i 144 år, så det är många generationer som har studerat på skolan och som har bra minnen från sin studietid.

– Vi tror att framtidskonceptet blir att skapa en bra balans mellan att bibehålla den gamla traditionen samtidigt som vi måste ”ha örat mot marken” och verka i vardagen där livet pågår och nya behov uppstår, avslutar Margareta Wistrand.

Ansökningstider

Tärna folkhögskola hade sista ansökningstid 15/5 men de tar emot och behandlar ansökningar ända fram till skolstart 24/8. Så man är välkommen att söka fram till detta datum.

Powered by Labrador CMS