Kommunhuset i Surahammar.

Surahammar tar jättekliv i årets företagsranking

Under onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga kommunranking när det gäller företagsklimatet. Surahammars kommun klättrar hela 96 placeringar och hamnar på plats 122 av Sveriges 290 kommuner.

Publicerad

Det är den bästa placeringen på många år och Surahammar är också den kommun som klättrar mest i hela länet. 

– Det här känns riktigt roligt! Jag är glad att vi fortsätter se goda resultat på vår utvecklingsresa. Ett bra företagsklimat och växande näringsliv är en avgörande förutsättning för vår fortsatta tillväxt. Vi har som ambition att fortsätta utveckla kommunen tillsammans med företagen, säger kommunchef Fredrik Cederblom. 

De två kategorier som företagarna lyfter fram som de mest positiva förändringarna är kommunens information till företagen och dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare.

– Det här är ett resultat av ett mycket målmedvetet arbete för att skapa en god dialog med våra viktiga företagare, det känns väldigt roligt att det uppskattas, säger kommunstyrelsens ordförande Johanna Olofsson (M). 

Även näringslivschef Maria Granberg gläds åt resultatet.

– För oss är dialog och kunskapsutbyte nyckeln till framgång! Under det senaste året har vi arbetat strukturerat med olika mötesplatser/arenor med fokus på ökad förståelse för företagens vardag, möjligheter och utmaningar. Genom dialogen utvecklar vi Surahammars kommun och det är tillsammans som vi bygger en riktigt stark näringslivskommun, säger näringslivschef Maria Granberg. 

86 företag har svarat

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 401 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.

I Surahammars kommun har 86 förtag svarat på enkäten. På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" fick Surahammars kommun betyget 3,65 vilket är kommunens bästa resultat på över 20 år. Medelvärdet i Sverige som ligger på 3,46. 

Årets resultat innebär att Surahammars kommun klättrar 96 placeringar jämfört med 2022 (218) och 122 placeringar jämfört med 2021 (2021). 

Powered by Labrador CMS