Ungdomarna har bland annat fått testa lyfta ambulansbårar. Detta är en genrebild.
Ungdomarna har bland annat fått testa lyfta ambulansbårar. Detta är en genrebild.

Studiebesök ger feriejobbare insikt i regionens arbetsplatser

Under juni månad ordnades studiebesök i regionens verksamheter för de 68 ungdomar som via lottning fått chansen att sommarjobba i år.

Publicerad

Ungdomarna fick även prova på uppgifter såsom att lyfta ambulansbårar och öva på hjärt-lungräddning, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Under sommaren erbjuder vi anställningar för ungdomar i åldern 16-18 år i syfte att väcka deras intresse för oss som framtida arbetsgivare, samtidigt som vi vill uppmuntra nyfikenhet för framtida utbildning inom våra yrken. Vi är helt säkra att regionen har en spännande verksamhet som inte så många har koll på, särskilt ungdomar, säger Frida Proos HR strateg.

Värdar var Ambulanssjukvården, Röntgenkliniken, Kliniskt träningscentrum och Kirurgkliniken avdelning 8 i Västerås. Under studiebesöken fick ungdomarna en rundvandring i verksamheternas lokaler samt detaljerad information om yrken och arbetsuppgifter. Hos Ambulanssjukvården och Kliniskt träningscentrum fick de även möjlighet att delta i praktiska övningar, såsom att testa att lyfta ambulansbårar och öva på hjärt-lungräddning.

– Det bästa var när vi fick se den medicinska utrustningen som används inom vården och lära oss mer om hur ambulanspersonalen arbetar, säger feriejobbaren Sahar.

– Sjukhuset är mycket större än vad man kan föreställa sig och har modern teknik, specialiserade avdelningar och högkvalificerad personal, säger feriejobbaren Vilma.

I år var det totalt 280 sökande till regionens feriejobb vilket innebar att lottning behövde tillämpas, liksom tidigare år, för att ge lika möjligheter för alla sökande. De 68 unga som fick en plats är i åldrarna 16-18 år och kommer jobba i hela länet, men främst i Västerås.

Regionen har genomfört en riskbedömning av arbetsplatserna där minderåriga kommer att arbeta.

Powered by Labrador CMS