Polisiärt. Arkivbild.
Polisiärt. Arkivbild.

Polisen utrustas med nytt elchockvapen

Införandet av det nya elchockvapnet, Taser7, i polismyndigheten är i full gång i region Mitt.

Publicerad

Insatsstyrkorna var först ut och nu ska alla poliser i yttre tjänst i Gävleborg, Uppsala och Västmanland utbildas samt utrustas med elchockvapen, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har nyligen avslutat de första utbildningsomgångarna i region Mitt. Utbildningarna kommer framöver att rulla på kontinuerligt hela vägen fram till sommaren, säger Magdalena Johansson, kursansvarig för region Mitts utbildarkurser som genomförts i januari.

Under utbildningen lär sig poliserna att hantera det nya hjälpmedlet för våldsanvändning rent tekniskt samt i vilka situationer elchockvapnet kan vara en lämplig lösning. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment.

På sikt ska alla poliser i yttre tjänst utbildas och ha tillgång till att utrusta sig med elchockvapen. Alla poliser får inte ett personligt tilldelat elchockvapen men varje patrull eller grupp ska ha minst ett med sig ut i tjänstgöring i yttre tjänst. Enligt införandedirektivet ska elchockvapnet vara fullt infört i polisverksamheten senast den 31 december 2024.

I flera av region Mitts polisområden har de första elchockvapnen tagits i skarp drift.

Nya vapnet: Taser7

Elchockvapnets effekt är att det slår ut nervsystemets signaler vilket innebär förlust av neuromuskulär kontroll, personen det används mot hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd under ca 5 sekunder. I områden där man börjat använda elchockvapnet har incidenter med våld minskat, vilket är ett utav huvudsyftena med elchockvapnet – att slippa använda våld och på så sätt även minska skador på både motpart och polis.

Till skillnad mot OC-spray (pepparspray), där risken för sekundärkontaminering finns, så måste inte den som bär elchockvapen själv testa hur det känns att bli träffad.

Powered by Labrador CMS