Vallaskolan består av tre våningar på totalt 5 911 kvadratmeter. Foto: Robert Österlind/Sala kommun

Nu invigs nya Vallaskolan i Sala

Den 1 september invigs de nya byggnaderna och den nya utemiljön på Vallaskolan i Sala. – Fokus har varit på att verksamheten ska få de lokaler de önskat, att fastigheten ska ha en långsiktigt låg drift- och underhållskostnad och att skolgården skulle utformas efter barnens arbete med hur en skolgård ska se ut, säger projektledare Stefan Blomkvist.

Publicerad

Vallaskolan står nu färdig, fyra och ett halvt år efter att projektet startade. Konceptet är att den nya Vallaskolan blir en likvärdig skola för alla elever under hela dagen, en skola som erbjuder en mångfald av olika lärmiljöer, bra inomhusklimat och en kreativ, stimulerande atmosfär.

På tisdag den 1 september så håller kommunstyrelsens ordförande, Anders Wigelsbo, invigningstal och klipper bandet till den nya skolan. Anföranden blir det även av projektledare Stefan Blomkvist samt representanter för skolan och för huvudentreprenören Byggpartner. Invigningen sker utan publik, med hänsyn till coronapandemin.

– Skolan är byggd i entreprenadformen ”partnering” (samverkan) och samarbetet har fungerat fantastiskt bra. Fokus har varit på att verksamheten ska få de lokaler de önskat, att fastigheten ska ha en långsiktigt låg drift- och underhållskostnad och att skolgården skulle utformas efter barnens arbete med hur en skolgård ska se ut, berättar projektledare Stefan Blomkvist på Sala kommuns fastighetsenhet.

Skolan består av tre våningar på totalt 5 911 kvadratmeter. Fastighetens stomme är byggd i KL-trä och limträ. Huset består av tre likadana huskroppar som knyts ihop med ett nav. I navet finns hiss, trappor och gradänger. Varje årskurs har sin egen hemvist som är skofri. Varje huskropp har sitt eget färgtema som är hämtad från Salas omgivningar: dammen, mossen, ängen och stigen.

Sala kommuns skolchef JuneAnn Wincent är mycket nöjd med den nya skolan:

– Vi har på senare år invigt en ny skola i Ransta och nu blir det invigning på Valla. Utformningen har skett i nära samarbete med personalen. Resultaten är fantastiska. Vi har kombinerat en god och föredömlig arbetsmiljö för elever och personal med bästa möjliga pedagogiska förutsättningar, säger hon.

På skolhuset finns 392 kvadratmeter solpaneler på de södra taken som ger cirka 64 000 kWh per år i el. Den el som inte förbrukas i fastigheten säljs till Sala-Heby Energi.

– Vi startade markarbetet i maj 2018 och fick börja med att sanera marken från de förorenade massor som en gång i tiden hämtats från gruvan. Vi har också grävt ner stora fördröjningsmagasin under parkeringen för omhändertagande av dagvatten innan det släpps ut i ledningsnätet, berättar Stefan Blomkvist..

Matsalen och dess kök på Vallaskolan hade en kapacitet för tillagning av 1 200 portioner per dag, vilken behövde ökas till 1 500 portioner per dag. Köket har uppgraderats med en ny kokgryta och en kombiugn för att klara behovet av kapacitetsökning. En ny matsalsdel om 333 kvadratmeter är tillbyggd i vilken eleverna i F-6 kommer att äta.

– De eleverna har en egen ingång i byggnaden och egna serveringsvagnar för att inte behöva trängas med högstadieelever, berättar Stefan Blomkvist.

Den gamla matsalen är ombyggd och anpassad för Valla- och Ekebyskolans högstadium. Tre nya akustikväggar är platsbyggda och flera akustikplattor har monterats för att få en bättre ljudmiljö. Väggar och tak har fräschats upp med färg och nya takplattor.

Konceptet för den nya Vallaskolan är en likvärdig skola för alla elever under hela dagen, en skola som erbjuder en mångfald av olika lärmiljöer, bra inomhusklimat och en kreativ, stimulerande atmosfär. Foto: Robert Österlind/Sala kommun
Powered by Labrador CMS