E18 genom Västerås är den mest olycksdrabbade vägsträckan vintertid i Västmanland.

Lista: Här inträffar flest olyckor på vintervägarna i Västmanland

E18 genom Västerås är den vägsträcka där det inträffat flest vinterolyckor i Västmanlands län de senaste åren. Vägen tillhör de mest olycksdrabbade i hela landet. If har kartlagt längs vilka av de stora vägarna det sker flest svåra olyckor. Kombinationen av mer trafik, hala vägar och stressade förare gör sportlovstrafiken extra riskfylld.

Publicerad

Lista: Här har flest vinterolyckor skett i länet 2018-2022

• E18 genom Västerås: 30

• Väg 56 genom Västerås: 19

• Väg 693 genom Västerås: 10

• Väg 56 genom Sala: 7

• Väg 70 genom Sala: 7

• Väg 539 genom Västerås: 7

De kommande veckorna är det många som ger sig ut på vägarna för att göra sportlovsresor. If har analyserat historisk data från Transportstyrelsen över svåra olyckor i februari och mars för att få en bild av var det inträffar flest olyckor.

I Västmanlands län är E18 genom Västerås den väg där polisen rapporterat flest olyckor i februari och mars under åren 2018 till 2022: sammanlagt 30 stycken. Det motsvarar 10 procent av de sammanlagt 296 olyckorna i länet under den här tidsperioden.

– För många är bilfärden på sportlovet den enda gången på året som man kör på tidigare okända vintervägar. Det är lätt att bli stressad om man är ovan vid väglaget och det är mycket trafik. Då är det extra viktigt att hålla ett längre avstånd till bilen framför och inte köra för fort. Tänk på att bromssträckan blir mycket längre när det råder vinterväglag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Powered by Labrador CMS