Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Region Västmanland

Länet påverkas av nytt varsel:”Betydande risker och negativa effekter”

På tisdagen varslade Vårdförbundet om utökad strejk för ytterligare runt 1900 medlemmar och det nya varslet påverkar nu Region Västmanland.

Publicerad

Den 21 maj varslades runt 2 000 medlemmar om strejk på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Den 28 maj stod det klart att Vårdförbundet varslade om utökad strejk som påverkar även Region Västmanland och Region Värmland. Strejken i det nya varslet inleds den 11 juni klockan 11.00.

– Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas med bättre villkor för våra medlemmar. Men SKR och Sobona säger blankt nej till våra krav. De vill istället lägga skulden för välkända, återkommande problem i vården på oss. Det är inget sätt att rädda sjukvården. Vi vill se konkreta förslag om hur våra medlemmar kan få en förkortad arbetstid så att fler orkar och vill jobba i vården ett helt yrkesliv. Vi kommer att fortsätta tills arbetsgivarna möter upp, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett uttalande.

I ett pressmeddelande skriver Region Västmanland att varslet kommer att ge omfattande påverkan på hälso- och sjukvårdsrådgivningen, enheten för planerade operationer i Sala, operation och dagkirurgi i Köping och resursenhetens personalpool om det träder i kraft den 11 juni.

– Vårdförbundets stridsåtgärder innebär betydande risker och negativa effekter för patienters liv och hälsa samt vår förmåga att utföra vårt uppdrag, säger Maria Linder, regiondirektör. 

– Hälso- och sjukvårdsrådgivningen är en viktig samhällsfunktion, kritisk för invånarna i Västmanland som behöver rådgivning och har samtidigt en avlastande roll för hela hälso- och sjukvårdsverksamheten, säger Jonas Cederberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Han fortsätter:

– Operationsenheterna i Köping och Sala är kritiska för att vi ska klara våra planerade operationer. Minskad verksamhet här drabbar patienter som redan väntat på åtgärd, det är allvarligt, säger Jonas Cederberg.

För varje arbetsplats där Vårdförbundet varslat om strejk uppger man att förbundet noga har övervägt om det behövs undantag för att upprätthålla vård som räddar liv eller för att säkra vård för de svårast sjuka.

– Vi har givetvis gjort genomtänkta och ansvarsfulla överväganden för att patientsäkerheten inte ska äventyras vid en strejk. Vårdförbundets medlemmar har dessutom legitimationsyrken, det innebär att vi alltid tar ansvar för patienten vi har framför oss. Men ansvaret för att säkra befolkningens behov av hälso- och sjukvård ligger hos politikerna, säger Sineva Ribeiro

Powered by Labrador CMS