Kraftig ökning av TBE i länet
Antalet fall av det fästingburna TBE-viruset har ökat kraftigt de senaste åren. I Västmanland rapporterades 33 fall under 2023, vilket är en ökning från föregående år.
Alla som vistas i områden där TBE finns bör vaccinera sig och barn vaccinerar sig avgiftsfritt. Och nu är det bra tid att boka vaccinering, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.
– Vi hade 33 rapporterade fall av TBE i Västmanland 2023, vilket är en fortsatt ökning från åren innan. Att vaccinera sig ger ett bra skydd. Därför rekommenderar vi alla som vistas mycket i grönområden, skog och mark att vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.
Störst risk att bli fästingbiten och därmed smittad av TBE är under sommaren, därför är det bra att ta sig första dos eller påfyllningsdos under februari och mars, skriver Region Västmanland.
– De flesta blir smittade på sommaren, därför är det bra att ta sin första dos eller komma ihåg att fylla på sitt TBE-vaccin nu i god tid innan fästingarnas högsäsong under årets varmare period, säger Daniel Heimer.
De 33 fallen av TBE år 2023 var den högsta siffran hitintills, och en ökning med nästan 20 procent från året innan. TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska ganska fort, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna vilket kan göra en allvarligt sjuk.
– Medvetandet kan bli påverkat och man kan bli medvetslös. Upp till en tredjedel får bestående men och kan ha koncentrationssvårigheter eller svårt med minnet. Det är en allvarlig sjukdom och det är viktigt att göra det man kan för att skydda sig, säger infektionsläkare Torbjörn Larsson.
På Barn- och ungdomskliniken, Västmanlands sjukhus Västerås, vårdades flera barn med TBE under förra året.
– De vanligaste symtomen är huvudvärk och hög feber, men man kan också få påverkan på medvetandet och andra neurologiska symtom. En del barn blir helt av med sina symtom, medan andra får bestående men. Vi har sett flera barn som varit svårt sjuka, säger Åsa Hedblom, barnläkare och verksamhetschef på Barn- och ungdomskliniken.