Foto: Mostphotos

Kommun inför bevattningsförbud

Sala kommun har beslutat om att införa bevattningsförbud i Ransta och Hedåker från och med tisdagen den 23 april. Samtidigt har ett förbud införts i hela Sala kommun mot att fylla privata pooler med kommunalt dricksvatten.

  • Publicerad 09:53, 24 apr 2019

Torra somrar och nederbördsfattiga vintrar har gjort att grundvattennivån i Salas vattenmagasin är låga. I vattenmagasinen till vattenverken i Ransta och Hedåker är nivåerna dessutom extremt låga för årstiden.

Därför har Sala kommun beslutat om att införa bevattningsförbud för de abonnenter som är anslutna till Ranstas och Hedåkers dricksvattenverk från och med tisdagen den 23 april 2019.

Förbudet berör Ranstas vattenverks abonnenter i bland andra Vad, Ransta by, Ransta, Kumla och Varmsätra samt Hedåkers vattenverks abonnenter i bland andra Hedåker och Rosshyttan. Totalt berör bevattningsförbudet i Ransta och Hedåker cirka 1.500 personer.

Bevattningsförbudet innebär att abonnenterna i Ransta och Hedåker inte får använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna sin trädgård. Istället kan man samla upp regnvatten i exempelvis en tunna till bevattning. 

Att vattna med vanlig vattenkanna är tillåtet.

Bilen får enbart tvättas i bilvårdsanläggningar. Man får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Dessutom har ett förbud införts i hela Sala kommun mot att fylla pooler med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.

Sala kommuns övriga vattentäkter verkar ha återhämtat sig något bättre och ser i dag ut att klara en normal sommar, utan att riskera att hamna på extremt låga nivåer, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Utöver bevattningsförbudet är det nu förbjudet i hela kommunen att fylla privata pooler med kommunalt dricksvatten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING