Förfinad. Chestnut Cask är det nya namnet på den kastanjefatslagrade whiskyn som tar plats i Agitators ordinarie utbud

Inför Smakfullt: ”I år känns det som att det kommer bli något extra”

Den andra upplagan av Smakfullt närmar sig med stormsteg och en av de medverkande utställarna är det nytänkande destilleriet Agitator som är verksamma i Arboga.

Publicerad Senast uppdaterad
Förväntansfull. Oskar Kalmaru ser fram emot Smakfullt.

Den 3-4 maj slår Hotel Plaza åter upp portarna för vårens stora dryck- och matmässa som arrangeras av Västerås Tidning.

Agitator från Arboga har gjort sig ett namn inom branschen och är en av utställarna på mässan. De medverkade även förra året när Smakfullt arrangerades för första gången.

Hur är känslan inför årets upplaga av Smakfullt?

–Smakfullt är alltid en höjdpunkt men i år känns det som att det kommer bli något extra. Det händer otroligt mycket kul i branschen och trakten just nu och jag tror vi kommer få se prov på mycket av det på Smakfullt i år, säger Oskar Kalmaru som är vd på Agitator Whiskymakare.

Han fortsätter:

– Agitator är Västerås närmaste whiskydestilleri så Smakfullt är som Agitators hemmaplan. Vi kokar vår whisky bara några mil bort. Det är alltid kul att få chansen att träffa människor i vår närhet och höra vad de tycker om våra senaste grejer.

Finns det något du rekommenderar lite extra i er monter?

– I år kommer vi förstås erbjuda smakprover av vår senaste storsäljare Chestnut Cask. Den är en upphottad variant av de tidigare Argument: Kastanj som bara funnits som tillfälliga släpp.

Sålt slut snabbt

Den kastanjefatslagrade whiskyn har blivit en signaturprodukt för Agitator. Den lanserades i sin första form redan år 2021 och har sedan dess släppts i ytterligare två versioner, 2022 och 2023, i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vid samtliga tre tillfällen har produkten sålt slut snabbt. Den 20 mars i år tar den plats i Agitators ordinarie utbud och Systembolagets beställningssortiment.

– Fat av kastanjeträ ger bevisligen en väldigt god och uppskattad whisky. Kastanjewhiskyn har varit så uppskattad vid tidigare tillfälliga lanseringar att den nu förtjänar plats i vårt ordinarie utbud, därför har vi förfinat receptet och gett den ett nytt namn, säger Oskar Kalmaru.

Den populära kastanjewhiskyns recept har bearbetats till en något sötare och mindre rökig ton medan de fruktiga inslagen betonats. De ovanliga faten av kastanjeträ ger mycket smak av torkad frukt, kakao och en tydlig tanninstruktur som är sällsynt för whisky.

– Att lagra whisky på kastanjefat är förbjudet i Skottland, men i Arboga är det möjligt. Här ser vi möjligheter och utmanar gärna konventioner eftersom att vi är övertygade om att det går att göra whisky på nya spännande sätt,säger Oskar Bruno, grundare och destillerichef på Agitator.

Powered by Labrador CMS