Omtag. Historiska silvergruvan laddar om för framtiden.

Historiska silvergruvan miljonsatsar för framtiden

Den nytillsatta styrelsen för Sala Silvergruva AB presenterade nyligen ett finansieringsförslag för 2024 där de rekommenderar huvudägaren Sala kommun att besluta om en finansieringsram på totalt 10 miljoner kronor.

Publicerad Senast uppdaterad

Den 18 december i fjol tillsattes en ny styrelse för Sala Silvergruva AB av Sala kommunfullmäktige, detta som ett avgörande steg för att Sala Silvergruva ska bli ett helägt kommunalt bolag.

Efter ett intensivt arbete med att sätta sig in i bolagets verksamhet och ekonomi har en enig styrelse tillsammans med vd Jennie Hesslöw tagit fram förslag för finansiering av verksamheten 2024. Bolaget rekommenderar huvudägaren Sala kommun att finansiera verksamheten med totalt 10 miljoner kronor för 2024.

– Sala Silvergruva har ett historiskt bra utgångsläge med jubileumsår och kungabesök och nya upplevelser som lanseras. Det var många år sedan det fanns så här många anledningar att satsa på verksamheten. Året blir både en vändpunkt och en nystart för bolaget, säger Carola Gunnarsson, ordförande i styrelsen.

Ny offensiv fas

Stora förändringar inom organisationen och verksamheten har redan genomförts och kommer att fortsätta med ett antal projekt, bland annat en stor satsning på marknadsföring och nya samarbeten.

– Vi går in i en ny offensiv fas och startar ett nytt kapitel. Målsättningen är att lyckas nå och gå förbi tidigare års besökssiffror och bli en starkare motor som kan verka positivt för Sala. Vi ska vara en mer attraktiv besöksdestination för hela landet och etablera oss som Västmanlands mest självklara hemmadestination, säger Carola Gunnarsson.

Kungaparets besök den 15 april är en given höjdpunkt under jubileumsåret. Dessutom öppnas två besöksupplevelser med kunglig glans upp till sommaren. Besökarna kommer då att kunna se 155 meter ner i Drottning Christinas Schakt från marknivån och gå in i Carl XI:s lave, Sveriges äldsta byggnad i sitt slag.

Fler nyheter väntar 

Två goda exempel på samarbeten, där Länsstyrelsen Västmanland till största delen bekostat arbetet med Christinaschaktet och Sala Sparbank möjliggjort arbetet med Carl XI. Att ge fler besökare möjlighet att ta del av gruvan ovan jord är viktigt, då hissen till 155-metersnivån i gruvan stängts med anledning av reparationsbehov, skriver Sala Silvergruva AB i ett pressmeddelande.

Under året väntar fler nyheter. Klart är att en ny barnteaterföreställning sätts upp under påsklovet och att sommarsäsongen förlängs.

– Nedstigningar till 40 och 60 meters nivå kommer att erbjudas som vanligt, liksom filmvisning, skattjakter, kafébesök och konferensmöjligheter.

Powered by Labrador CMS