23–25 november. Tre dagars julmarknadsfirande ute vid Skultuna messingsbruk. Foto: Josefine Wijkström/Arkiv

Guide: Kom i julstämning på alla marknader

Med bara drygt en månad kvar till julafton är det hög tid att komma in i den mysiga stämningen. Här är ett urval av julmarknaderna i länet som hjälper dig med det. Det drar igång för fullt redan till helgen, såväl vid bruket i Skultuna som i Västerås city.

  • Publicerad 20:10, 21 nov 2018

Skultuna Messingsbruk

Vad: Det 411 år gamla bruksområdet fylls med knallar, tomtar, hantverkare och härlig julmusik. Missa inte julcaféet som flyttat ut till marknaden och i vanlig ordning har även verkstaden förvandlats till ett mysigt café. Butikerna är fyllda med julklappar till era nära och kära.
När: 23–25 november. 10.00–18.00 (fredag) samt 10.00–17.00 (lör-sön).

Sala

Vad: Julmarknad på Täljstenen. Kom och fynda bland hantverk, keramik, slöjd, mm. Juldekorationer, tomtar, och julgodis. Försäljning både inom- och utomhus. Korvgrillning & caféförsäljning.

När: 24 november klockan 10-15.

Tillberga

Vad: Jullmarknad i centrala Tillberga. Välkomna till en traditionell julmarknad med knallar, körsång, hantverk, tomte och gran. Traditionsenliga aktiviteter och försäljning.

När: 24 november klockan 12-17.30

Västerås city

Vad: Nu är det dags igen för Västerås citys årliga julmarknad med tivoli, marknads-stånd och invigning av jubilerande isbanan på Melkertorget. På årets julmarknad finns det något för alla, stora som små. Under denna mysiga söndag fylls Stora torget, Bondtorget, Sigmatorget och Hantverkargatan av hantverkare, UF-företag och knallar. I marknadsstånden går det att hitta ost, ljus, smycken, blommor, gediget hantverk och mycket mer. Bonden Hans är på plats på torget med häst och vagn och givetvis kommer tomtemor och tomtefar på besök.

När: 25 november klockan 12.00–17.30

Möklinta

Vad: Julmarknad i Möklintagården. Kaffe, fika och korv med bröd kommer finnas till försäljning. Jultomten kommer också och hälsar på barnen med en liten överraskning.
När: 25 november klockan 11–15.

Köping

Vad: Stämningsfull gammeldags julmarknad i Köping. Hälsa på hästarna i stallet. Lämna din önskelista till tomten. Dansa kring granen och njut av musikunderhållning, Julpyssla och besök barnens julutställning i ladan. Julstök i Nyströmska gården och visning av snickerimuseet. Och så marknadsknallar förstås.
När: 1 december 10.00–16.00

Vallby friluftsmuseum

Vad: På denna gammaldags julmarknad finns något för alla som längtar efter julen. I marknadsvimlet hörs de klassiska julsångerna och bland de frostnupna gårdarna syns spår av gårdstomten.

När: 1–2 december klockan 11.00–16.00.

Kärrbo

Vad: Traditionell julmarknad i Kärrbo. Här finns det fullt med utställare i bygdegården. Det kommer finnas hembakat fika samt möjlighet att åka häst och vagn. Umgås med dina nära i den vackra kyrkan som är öppen hela dagen och njut av en adventsgudtjänst med sång i vackra Kärrbo kyrka klockan 13.30.

När: 1 december klockan 10-16.

Sätra Brunn

Vad: Konsthantverksbutiken ”Skapande Händer” på Sätra Brunns kurortsområde arrangerar en hantverksmarknad i juletid. Butiken har ett stort, varierat utbud av konsthantverk av god kvalitet och till den här dagen har man dessutom bjudit in ett 15-tal hantverkare. De träffas utomhus eller i en byggnad inte långt från butiken.

När: 1 december från 11.00

Västerfärnebo

Vad: Så väl ute som inne. Grillad korv och hamburgare vid Handelsboden. Hantverkare håller till i Församlingsgården och på Kyrkotorget. Missa inte julklappslotteri och fiskdamm. Det blir även ponnyridning och besök av tomten.

När: 1 december

Medåker

Vad: Medåkers julmarknad vid Medåkers bygdegård. Genuin marknad i lantlig i miljö. Här köper du lokalproducerade varor av lokala handlare såsom sylt, saft, kransar, granbockar, rökt fisk, viltkorv, ägg, egentillverkat mjöl, hårt bröd, tovade ugglor med mera.

När: 2 december klockan 11–15.

Fagersta

Vad: Julmarknad på hembygdsgården. En riktigt mysig, lagom stor Julmarknad med hantverk, ätbart och julstämning med gammaldags känsla. Museistugorna och Herrgårdsflygeln är öppna och våra kunniga guider berättar om julen förr. Fika med jultema i Hamnboden eller Kaffestugan, njut av ett besök i Handelsboden med gammaldags paketinslagning.

När: 2 december.

Arboga

Vad: Gammeldags julmarknad i Ahllöfsparken och på Stora torget. På programmet står kvalitetsmarknad, julstök på museet, gatuteater, häst- och vagnturer, musikunderhållning, Luciakröning och mycket mera. Gammeldags julmarknad har blivit en kär tradition i Arboga och som vanligt blir det hantverksmarknad i Ahllöfsparken och dess inomhusbodar. Stora torget förvandlas till hästtorg och det finns möjlighet att åka både häst och vagn och rida ponny. Som traditionen bjuder blir det också julstök på Arboga museum, dans runt granen och pyssel i Tomteverkstaden. På söndagen är det sedan dags att kröna Arboga Lucia. 

När: 8 december 10.00–16.00, 9 december 10.00–16.00.

Kungsör

Vad: Julmarknaden i Kungsörs centrum. Uppträdanden från scen. Fynda julklappar bland utställarna. Passa på att lämna din önskelista till tomten. Här finns något för alla stora som små.

När: 9 december kl. 13.00–17.30

Västerås

Vad: Karlsgatan 2 som inkluderar Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum, anordnar en julmarknad i syfte att belysa och främja konsthantverk, hemslöjd och mathantverk från Västmanland med omnejd. Marknaden kommer också att speglas i huset med skapande aktiviteter för barn och musikunderhållning. Julmarknaden kommer sträcka sig från själva Karlsgatan in i lokalerna till Karlsgatan 2.

När: 8–9 december kl 12.00–16.00.

Västerås

Vad: Bondens egen julmarknad på Bondtorget vid Stora Torget.

När: 8 och 15 december kl 10–15.

Hallstahammar

Vad: Köp ditt nybakta tunnbröd eller njut av en härlig kalvost. Pryd din ytterdörr med en vacker krans eller prova att stöpa ljus. Hälsa på tomten och hans nissar i Tomtekällaren. Varmt välkommen till en Gammeldags jul på Skantzenområdet.

När: 8–9 december, lördag 12–18, söndag 12–16.

Surahammar

Vad: Julmarknad i Surahammars centrum med knallar längs med Köpmangatan och torget. Men också inne i Folkets hus där det kommer att hållas loppis. Tomten kommer givetvis med godis till barnen och det blir julkonsert i Folkets hus. Biblioteket håller öppet med kul aktiviteter.

När: 9 december klockan 12–16 med julkonsert klockan 16–18.

Rytterne

Vad: Välkommen till julmarknad på Rytterne hembygdsgård. Det här är marknaden där du hittar massa aktiviteter för barnen. Brödbak i bagarstugan och granbockstillverkning på trappan. Det kommer säljas fisk, kött, bakat med mera. Tomten finns på plats och tar emot barnens önskelistor. Servering med kaffe med mera.

När: 15–16 december, lördag 10-16, söndag 11–15.

Sala silvergruva

Vad: Julmarknad ovan jord. Under helgen närmast Lucia fylls gruvområdet med julens dofter och ljud. Här hittar du knallar som erbjuder textilier, smycken, bakverk, specerier, kläder, smide, slöjd och liknande att fynda på plats.

Mycket kommer från våra hantverkare och producenter i närområdet. För den som är hungrig finns många alternativ, både mat och fika, och för den som vill ner i gruvan finns både Luciakonserter och gruvvisningar att uppleva.

När: 15 och 16 december klockan 11-16

Fotnot: I en tidigare version förekom uppgifter om julmarknad även på Tortuna GK. Rätt ska vara att det är ett litet enklare första advent-firande 1-2 december 10.00–15.00. Innehållande bland annat utförsäljning i shopen, putt- och chiptävling samt skinkmacka och och glögg.

1–2 december. Julmarknad med anrika inslag på Vallby Friluftsmuseum 1–2 december. Foto: Vallby Friluftsmuseum

25 november. Som vanligt intar ett tivoli Stora torget under Västerås citys julskyltning. Foto: Josefine Wijkström/Arkiv

Gammeldags jul på Skantzen. Lördag 9 december och söndag 10 december bjuds det bland annat på kvalitetshantverk, luciatåg, barnteater, tomtebesök, skridskoåkning, ponnyridning och den finska konstbastun på Skantzen i Hallstahammar. Kostnadsfritt inträde. Svedvi-Bergs hembygdsförening och Hallstahammars kommun arrangerar. Foto: Sören Ivemyr

8–9 december. Karlsgatan 2. Foto: Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING