Mälartågs dubbeldäckare.

Fler tågavgångar att vänta i länet

Den 10 december uppdateras tidtabellen för Mälartåg och då blir det fler avgångar på samtliga fem linjer.

Publicerad

Mälartåg har gått ut med sin nya tidtabell som börjar gälla den 10 december och klart är att antalet avgångar ökar på alla fem linjer.

Ett exempel på detta är att sträckan Eskilstuna-Västerås-Sala får tolv nya avgångar på vardagar.

– Det totala resandet med Mälartåg ökar och vi har över 10 miljoner påstigande resenärer hittills i år, till och med oktober. Det är därför ett viktigt och efterlängtat steg att antalet avgångar med Mälartåg planeras att utökas i tidtabellen för 2024, säger Hanna Bergström, chef för trafik och infrastruktur på Mälardalstrafik.

Utökningen av trafiken är möjlig till följd av att många nya lokförare, som utbildats i MTR:s egen regi samt i samarbete med Yrkeshögskolan utexamineras månaderna före och efter årsskiftet.

– Det sker en kraftsamling inom järnvägsbranschen för att komma till rätta med kompetensbristen. I år har vi inom MTR hittills utexaminerat 57 nya lokförare till Mälartåg och ytterligare 23 blir klara under november till februari 2024 för att förstärka Mälartågs trafik, säger Mats Åstrand, Chief Operating Officer på MTR Mälartåg.

Mälartåg får nya avgångar

Eskilstuna-Västerås: Tolv avgångar tillkommer på vardagar. Det betyder fler avgångar bland annat i högtrafik. Det planeras även för kompletterande direktbussar för att det ska vara avgångar varje halvtimme vardagar i högtrafik respektive timmestrafik på helger, på samma sätt som under 2023. Bussarna stannar inte i Kolbäck och Kvicksund.

Västerås-Sala: Tolv avgångar tillkommer på vardagar. Det innebär att det åter blir halvtimmestrafik stora delar av dagen, inklusive sex nya avgångar i högtrafik inklusive eftermiddag. På helger körs trafik varannan timme, som under 2023.

Sala-Uppsala: Lika många avgångar körs i den nya tidtabellen för 2024 som tidigare, både vardagar och helger. På sträckan Uppsala-Sala-Västerås blir det åter möjligt att resa utan tågbyte i Sala. Tolv avgångar på vardagar, sex i vardera riktningen, körs utan tågbyte genom att avgångarna blir fler på sträckan Sala-Västerås.

Arboga-Eskilstuna: Sju nya avgångar tillkommer på vardagar och ger heltimmestrafik i högtrafik som tidigare, samt åter heltimmestrafik mitt på dagen och kvällen. Helgtrafiken körs som tidigare med avgångar varannan timme.

Arboga-Örebro: Avgångar varje timme i rusningstid på vardagar som tidigare. En ny kvällsavgång på vardagar i riktning från Örebro mot Eskilstuna börjar köras. Första morgonavgången från Örebro till Eskilstuna som varit ersatt med buss kommer inte att köras då få rest med bussen.

Powered by Labrador CMS