Fem miljoner kronor till forskning om depression bland äldre

En forskargrupp ledd av docenten Mattias Damberg, överläkare vid Geriatriska mottagningen, Region Västmanland, får fem miljoner kronor i statliga pengar för att forska om telefonbaserad beteendeaktivering kan minska depression bland äldre.

Publicerad

Forskningen är ett samarbete med Region Sörmland och Region Örebro län, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att projektet kan bidra till att fler äldre med depression får tillgång till psykologisk behandling. Det känns otroligt viktigt eftersom äldre med depression är en underbehandlad grupp i samhället, säger Mattias Damberg.

Forskningsprojektet DepActive innebär att äldre primärvårdspatienter ska ingå i en randomiserad kontrollerad multicenterstudie för att utvärdera effekten av telefonbaserad beteendeaktivering – som handlar om att öka lustfyllda och meningsfulla aktiviteter, och därigenom minska depression.

De fem miljonerna kommer från statliga Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, vars uppdrag går ut på att initiera och finansiera forskning som gör skillnad för samhället och människors liv.

– Det är jätteroligt att vår pilotstudie, som visat lovande resultat, nu kan skalas upp i samverkan med Region Sörmland och Region Örebro län, säger psykologen och doktoranden Johnny Pellas, som disputerar i december inom ämnet äldre och depression.

Forskargruppen består förutom av Mattias Damberg och Johnny Pellas även av docenterna Ylva Nilsagård och Maria Hälleberg Nyman, Region Örebro län, samt filosofie doktor Marina Arkkukangas, FoU Sörmland, och medicine doktor Lena Lönnberg, Region Västmanland.

Powered by Labrador CMS