Mygginvasion.

Experterna förklarar: Därför har vi invaderats av myggor

En regnig sommar, översvämningar och brist på bekämpningsmedel har skapat en perfekt cocktail för mygginvasionen som råder i Sverige.

Publicerad Senast uppdaterad

Under helgen har många invånare i Västmanland upplevt en massiv ökning av myggor, vilket har en logisk förklaring. Dessvärre kan mängden myggor öka ännu mer.

Aftonbladet skriver att översvämningar och en regnig sommar har orsakat myggrekord i nedre Dalälven och att det kan bli ännu värre, allt som krävs är en ljummen kväll.

Grunden till invasionen lades med en översvämning vid Dalälven tidigare i våras.

– Vattnet brukar gå upp och sen ned som en pannkaka, så att vi kan bekämpa mygglarverna. Men nu steg det rejält med flera decimeter och täckte helt nya områden. Vi blev utlovade en varm och torr sommar som 2018 – kyss mig där bak, så blev det inte, säger Jan Lundström, verksamhetschef på Nedab, som bekämpar myggen, till Aftonbladet.

För att stoppa översvämningsmygg använder man bekämpningsmedel som Vectobac, vilket är en väl beprövad metod som fungerar bra. Men när översvämningarna blev värre än vanligt kläcktes larverna på helt andra ställen än vad de brukar, skriver Aftonbladet.

Lagom när stormen Hans drog in över Sverige och orsakade flera översvämningar började förrådet av Vectobac sina.

Tobias Lilja, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, säger till SVT Nyheter att myggorna är här för att stanna, åtminstone den närmaste månaden.

– Det är troligt att vi kommer att ha ganska mycket mygg i åtminstone en månad framöver, säger han till SVT.

Västerås Tidning frågade Markus Rehnberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland, om man på något sätt kan kartlägga hur stor ökningen är i länet.

– Mängden myggor varierar mycket mellan olika år och beror främst på hur blött eller torrt det är ute i markerna. I år är det ju extremt blött i naturen och det har bidragit till att mycket mygg har kunnat kläckas framför allt nu under augusti. Därmed vet jag inte om det skulle vara lönt att följa utvecklingen över tid. Men om du ändå skulle vilja göra det då skulle ett sätt vara att fånga in myggor med fällor och att detta sker över en längre tid och gärna att detta sker på många platser samtidigt. Då kan den sammanlagda vikten av alla fångade myggor jämföras mellan olika platser och år, säger Marcus Rehnberg.

Powered by Labrador CMS