Majoriteten i Region Västmanland presenterar budget och regionplan för 2021-2023. Foto: Sofie Tejre/Region Västmanland

Coronapandemin präglar majoritetens budget

Under tisdagens möte i regionstyrelsen lägger den styrande majoriteten (S+L+C) fram budget och regionplan för 2021-2023. – Förutsättningarna har ändrats ganska mycket, men tack vare att vi har väntat med att lägga budget så har vi hamnat ganska rätt, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 19:31, 27 okt 2020

I vanliga fall läggs regionens budget i början av sommaren, men i det speciella läge som just nu råder har politikerna i Region Västmanland valt att skjuta fram det och lägger istället budgeten nu, i början av november.

Under pandemin har Region Västmanland varit tvungna att skjuta upp en del planerad vård, och därför vill majoriteten i sin budget satsa på att korta de köerna, bland annat genom att bygga ut operationsavdelningen i Köping för att fler så kallade dagoperationer ska kunna genomföras där. De vill även stärka upp IVA i Västerås och under 2021 ska den avdelningen utökas med fem platser.

– Vi har också tagit höjd i budgeten för att vi behöver samverka med våra grannlän och hjälpa varandra. Vi kan hjälpa till med vissa operationer men de får å sin sida hjälpa till inom de områden där de har full bemanning, säger Denise Norström.

Vidare satsar man fortsatt på att vidareutbilda sjukvårdspersonal med bibehållen lön och man lägger en hel del på teknisk utveckling och digitalisering.

Planeringen av ett nytt akutsjukhus i Västerås har pågått parallellt med pandemin, och det arbetet fortsätter enligt plan och har inte skjutits fram på grund av pandemin.

– Det fanns farhågor för det eftersom det är personer som jobbar i verksamheten som är med i planeringasrbetet. Men enligt deras rapporter har de klarat det bra, säger Barbro Larsson (C), regionråd.

Majoriteten vill ha oförändrad skattesats, vilket i Västmanland innebär 10,88.

– Så länge jag har varit ordförande har jag sagt att vi ska klara oss på den skattesats vi har. Är det så att man ska höja skatten är det för att det är något alldeles exceptionellt man behöver göra. Men det vi ska göra nu klarar vi på den skattesats vi har och vi har i grunden en god ekonomi, säger Denise Norström.

Moderaterna och Kristdemokraterna som sitter i opposition är kritiska till majoritetens budget och hade velat se satsningar på området säkerhet och beredskap. De hade även väntat sig mer av majoritetens budget givet dagens läge.

– Istället för att möta de utmaningar och problem regionen har väljer styret att fokusera på bredbandsstrateger och en ny forskningsstrategi. Det är förvisso viktiga områden men det leder inte till kortare vårdköer eller bidrar till att långsiktigt finansiera vår hälso- och sjukvård. Jag förstår inte hur styret väljer att prioritera, säger Tomas Högström (M), regionråd i opposition.

I deras gemensamma budget vill Moderaterna och Kristdemokraterna bland annat ha reducerade anslag och ett anställningsstopp för administration, en översyn av avgiftssystem och särskilda medel för rehabilitering av covid-19- och cancerpatienter.

– Vi redovisar på ett tydligt sätt hur vi vill ställa om sjukvården och samhället så det blir mer hållbart utifrån ekonomi, människor och miljö. Det handlar om ekonomiska besparingar på framför allt administration och sedan mer pengar till sjukvård och rejäla satsningar på trygghet och beredskap, men även på miljöarbete och länets näringsliv, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Sveriges största secondhand öppnar i Västerås

Under våren 2021 storsatsar PMU på second hand i Sverige. Bland annat planerar de att öppna en butik i Västerås.måndag 25/1 16:03

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING